Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landslagslirare på varsitt håll

inspirerande utflykt. Gemensam nämnare: Landslagsspel.
– Det ska bli jättekul, säger Edvin inför avresan mot Holland.

Annons

Gefle Basebolls Edvin Lundström och Oskar Vejkdal-Thorsberg laddar för varsin Sporten träffar 15-årige Edvin Lundström och 18-årige Oskar Vejkdal-Thorsberg strax före ungdomslagets träning. Molnen över Sätravallen hotar om mer regn, men vi slipper undan.
Först får de förklara vad som är det bästa med baseboll.
– Dels är det en lagsport, men det handlar också mycket om individuella prestationer. Det gör sporten spännande, säger Oskar.
– Det är skitkul, helt enkelt, konstaterar Edvin.
Efter två år i kadettlandslaget gör Oskar nu sitt tredje och sista år i som junior. I fredags åkte han till Eskilstuna för ett tre dagar långt träningsläger med juniorlandslaget. Formen ska slipas inför JEM Qualifier, som avgörs 28 juli-2 augusti på Balsta sportfält i Eskilstuna.
I Sveriges grupp står England, Schweiz, Österrike och Belgien för motståndet. Alla möter alla. Sedan möts de två bästa lagen i ett avgörande dubbelmöte för att göra upp om direktplatsen till JEM-slutspelet, som avgörs i Tyskland nästa år. Den andra gruppen i JEM Qualifier spelas i Polen 4-9 augusti.
– Vi går in för att vinna gruppen. Belgien och England blir svårast att slå, tror Oskar som oftast spelar som shortstop.
Det är den viktigaste defensiva positionen för infieldspelet i baseboll.
– Det är en prestigefylld plats mellan den andra och tredje konan. Det defensiva spelet är lite av min specialitet, vilket förde mig in i kadettlandslaget. Sedan har det bara fortsatt, säger Oskar.
Han har gått ett år på basebollgymnasiet i Leksand och har två år kvar. En bättre lära kan han knappast få.
– Jag har utvecklats hemskt mycket där. Vi tränar minst två timmar om dagen. Tränaren som jag har där är dessutom förbundskapten för landslaget, säger Oskar som är hemma i Gävle över sommaren.
Förbundskaptenen heter Tony Klarberg och han vet vad som krävs i JEM Qualifier.
– Det gäller att vi spelar på topp. Spontant känns gruppen ganska tuff och oviss, säger han till svenska baseboll- och softbollförbundets hemsida.
För Edvin Lundströms del väntar en veckas spel i holländska Apeldoorn, med det svenska kadettlandslaget. Efter en utvecklande helg i Skarpnäck är kadettlandslaget redo att utmana ett antal olika lag under den traditionsenliga baseboll- och softbollveckan i Apeldoorn, 22-27 juli.
– Vi ska både träna och spela matcher, jag tror det blir en miniturnering där klubblag från Holland kommer att finnas med. Dessutom kommer någon form av fest att anordnas, berättar Edvin som bara har spelat baseboll i drygt två års tid.
Nu är det dags att göra landslagsdebut. Edvin ser fram emot avresan i dag.
– Det ska bli jättekul. Jag kunde ha varit med i uttagningen redan förra året, men jag kände mig inte riktigt redo då. Jag hade inte koll på alla regler, så det kändes rätt att vänta. Nu är jag redo, säger han.
Edvin är en allround spelare, som behärskar i princip samtliga positioner.
– Jag är hyfsat bra överallt. Jag kastar bra, jag kan ta markbollar och jag kan ta lyror. Jag kanske inte kastar hårdast, men precisionen är det viktigaste.
Både Edvin och Oskar siktar på att komma utomlands att spela. USA är drömmen.
– Där är basebollen riktigt stor. Jag vet inte om jag kommer att bli tillräckligt bra för att kunna spela där. Det får bli ett senare problem. Men det skulle vara häftigt att komma dit, säger Edvin.
– Det skulle vara jättekul. Någon gång i framtiden vill jag gå på college i USA. Frågan är bara vad man vill plugga, säger Oskar.
Det blir, som sagt, ett senare ”problem”. Först väntar varsin utmaning med blågult.
”Det defensiva spelet är lite av min specialitet, vilket förde mig in i kadettlandslaget. Sedan har det bara fortsatt”
(Oskar Vejkdal-Thorsberg, Gefle Baseboll)

Mer läsning

Annons