Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Astmaattacken som stoppade Helene Söderlund i Vasaloppet: "En nära-döden-upplevelse"

/
  • Helene Söderlund hade en
  • I SVT:s TV-sändning syns Helene Söderlund, i blå dräkt, som stannar upp i starten på grund av ett tappat vätskebälte.

IFK Moras Helene Söderlunds Vasalopp fick ett tråkigt slut.
Efter att ha fallit ihop i spåret strax efter Risberg fick hon föras till Mora med ambulans.
– Jag fick ingen luft. Det var helt stopp, säger Helene Söderlund till Expressen.

Annons

Redan i starten gick Vasaloppet fel för IFK Moras Helene Söderlund, ursprungligen från Tierp.

På SVT:s TV-bilder syns en blåklädd damåkare i elitledet som stannar upp. Ett tappat vätskebälte är anledningen till att Helen Söderlund vänder om och stoppar upp flödet av alla 15 800 åkare bakom.

"Jag tänkte inte, utan i en ren reflex vände jag mig om för att plocka upp bältet. ”Jag MÅSTE ha med mig det där”, minns jag att jag skrek" skriver Helene Söderlund på sin blogg. Det dröjde dock inte länge innan Söderlund insåg sitt misstag och vände om, utan bältet.

LÄS OCKSÅ: Helene Söderlund inför årets Vasalopp: "Just nu känns det otroligt tufft"

Men problemen tog inte slut där. Redan i första backen började andningssvårigheterna, som skulle komma att sluta i en ambulansfärd till Mora.

– Det var väldigt fuktig luft i går och jag fick besvär att andas redan i början. Det kändes jobbigt i andningen. Men man är envis och man tänker att det kommer gå över, säger Helene Söderlund till Expressen.

Hon höll ut i drygt 35 kilometer. Strax efter passering av kontrollen i Risberg gick det inte längre.

– Jag fick ingen luft. Det var helt stopp. Och sedan minns jag inte så himla mycket mer. Jag minns bara att jag fick panik, berättar Söderlund för Expressen.

– Jag ramlade ihop. Och jag fick otroligt fin hjälp av andra åkare. Det var fyra stycken som stannade. De ringde efter sjukvård, försökte stoppa andra åkare som hade astmamedicin med sig och de satt med mig tills skotern kom och hämtade mig.

Hon har tidigare haft astmabesvär, men inför Vasaloppet trodde hon att en ny medicin skulle hjälpa henne. I stället blev det tvärt om.

– Jag har haft besvär förut, men aldrig på det här sättet.

Söderlund blev körd tillbaka till Risberg och blev där upplockad av ambulans som körde henne till akuten i Mora.

– Allting såg bra ut och då hade jag lugnat ner mig. Man kom fram till att det var en rejäl astmaattack, säger Söderlund.

– Jag var inte nära att dö. Men min upplevelse var ändå att det var en nära-döden-upplevelse, eftersom jag kände mig så maktlös. För mig var det verkligen en dramatisk upplevelse.

Nu fortsätter arbetet med att hitta en ny astmamedicin som faktiskt fungerar. Att upplevelsen i Vasaloppet ska stoppa Helene Söderlund från framtida tävlan är dock ingen risk, menar hon.

– Jag måste få kontakt med en läkare som kan hjälpa mig att hitta rätt astmamedicin. Jag är så klart skärrad och lite rädd efter det som hände, men jag tror inte att det kommer att stoppa mig från träning och tävling framöver.

LÄS OCKSÅ: Han var med i klungan som stoppade damerna: "Är man inte bättre kan man flytta på sig"

Herråkare störde dameliten – oförstående efter diskning: "Vi konkurrerar ju inte"

SE OCKSÅ: Här är alla dalaåkares resultat från Vasaloppet 2016

Mer läsning

Annons