Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brinks smarta val avgjorde

Strålande sol, hårda spår, starkt startfält, en skidstadion fylld med publik – och stenhård kamp om segern.
Fjolårsvinnaren Jörgen Brink vann igen på herrsidan och Britta Norgren på damsidan.

Annons

I damklassen var Annika Löfström, Årsunda IF, raskt iväg och tog ledningen. Men ledningen behöll hon inte så länge, Britta Johansson Norgren, Sollefteå Skidor, tog över ledningen, fick stor lucka ner till Annika och behöll ledningen genom hela loppet och kunde korsa mållinjen som segrarinna i Bessemerloppet och fick segerkransen häng runt halsen av Olle Björk.

– Jag fick en lucka fram till Annika då det var en som ramlade framför mig i första backen, men efter en mil var jag ikapp och då släppte hon ganska snabbt. Sen kom jag i en bra klunga med killarna och då var det bara att hänga med dem så länge man kunde och då gick det bra fram tills det var fyra kilometer kvar och backarna där, då fick jag lite tungt och fick släppa de lite grann, sade Britta efter målgång och fortsatte:

– Jag var lite osäker inför idag, men jag är nöjd. Om det passar i tävlingsupplägget kommer jag säkert tillbaka nästa år, det är en jättefin tävling och det är en bra bana för det är en stakbana och jag tycker om att staka. Sen är det roligt att vara tillbaka för jag tävlade mycket här när jag var yngre, men det är säkert 15 år sedan jag var här sist.

Annika gjorde även hon ett fint lopp och behöll sin andraplats loppet igenom.

På herrsidan blev det en klunga på 20 man som åkte stora delar av loppet ihop, där bland andra bröderna Tynell, Jörgen Brink och Fredrik Byström låg med.

Hela klungan körde utan fäste förutom Jörgen som valde att köra med fäste, något som skulle visa sig vara ett smart val. När det var herrarna gav sig ut på deras fyra sista kilometrar var det fortfarande en klunga på tio åkare som höll ihop, men när det var dags för målgång var det en åkare som fått en lucka. Det var inte vem som helst, utan fjolårssegraren Jörgen Brink som i eget majestät åkte i mål som segrare och fick kransen hängd över halsen av Louise Lindström.

– Formen har varit stigande den senaste månaden, så jag trodde att jag skulle ha en bra chans även i år. Det var lite avvaktande idag, det gick inte jättesakta men inte sådär jättefort heller, sen var det lite ryck och sådär och jag försökte köra i backarna som är i slutet på varje varv och jag var ju ensam som hade fäste så min taktik var att göra ett ryck i de här backarna på sista varvet och utnyttja det och jag fick ju 10-15 meter på en gång, så det var avgörande idag, berättade Jörgen Brink efter att han gått i mål.

– Det här var en bra genomkörare inför Vasaloppet. Bessemerloppet är kul, det är ett lite längre lopp än de traditionella maratonloppen och det gillar jag och sen är det lite Vasaloppsterräng, det är ett bra arrangemang och i dag gör inte vädret det sämre heller, fortsätter Brink.

– Det är en trevlig och bra tävling på alla sätt. Det är mycket möjligt att jag kommer tillbaka hit nästa år.

Tvåa blev Fredrik Byström, Orsa SK, före Daniel Tynell, Grycksbo IF som åkte in som trea några meter bakom.

Även segrarna i Tiger Balsam Ski Tour skulle koras då Bessemerloppet var sista tävlingen i touren, även där segrade Jörgen Brink på herrsidan och kammade hem 25000 kronor, på damsidan var det Karin Vemhäll, Rembo IK, som även hon fick med sig 25000 kronor hem.

Mer läsning

Annons