Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynäsikonen som bytt spår och nu ska åka Vasaloppet igen

/
  • Andreas Dackell har bytt spår och bytt ishockeyn mot längdskidåkning. Efter Bessemerloppet i Högbo för några veckor sedan var han så här glad och nu gör han sin andra start i Vasaloppet.

Efter SM-guldet 2012 lade Andreas Dackell sin långa och framgångsrika hockeykarriär på is.
Nu har han fastnat för en annan klassisk vintersport och liksom bytt spår...
– Man vill ju hålla i gång och det här är perfekt för mina gamla slitna knän, skrattar "Dacke" inför hans andra start i Vasaloppet.

Annons

För det är ju med ett par välvallade skidor på fötterna och stavar i händerna som 42-åringen väldigt snabbt har blivit riktigt duktig. Så bra att han säkrade minst en plats i det tredje startledet och kanske så högt upp som i det andra under vinterns seedningslopp till den svenska klassikern.

– Nja, jag är ju tydligen precis på gränsen där och vi får väl se där i starten i Sälen vad det blir. Men visst har det gått bra och jag är i alla fall väldigt mycket bättre förberedd än förra året när jag körde mitt första Vasalopp

Då stånkade han sig igenom på 6.58,34 och höll alltså på i nästan sju timmar vilket gav en totalplacering på 3 483 från sitt femte startled.

– Då var det rätt risiga förutsättningar också och det var rejält blött i spåren. Jag har lärt mig att det inte är tiden som räknas då det kan skifta så mycket år från år hur det ser ut. Det är placeringarna som gäller. Men målet är väl att kanske vara bland de 1 000 bästa och tidsmässigt komma under sex timmar.

Förutsättningarna till det har han bäddat för själv. Klart han hade stått på ett par skidor innan lät sig övertalas av några kompisar för fyra år sedan att byta sport – men så mycket mer var det inte.

– Det var väl i skolan man åkte lite grann. Men visst passar längdskidåkning perfekt för mig. Som hockeyspelare var ju balansen och styrkan i bålen viktig och det är ju samma sak här. Dessutom tycker jag att det är riktigt roligt och det blir ju ännu bättre när man märker att det går framåt.

Som träning och seedning inför stora Vasaloppet har Dackell avverkat 43 km i Bessemerloppet på 2 timmar och 25 minuter för att sedan den här veckan klämma Halvvasan på 2.23,30.

– Det är jag nöjd med och speciellt på Halvvasan kunde jag satsa lite mer från starten och trycka på ordentligt. Men jag har kunnat träna på rätt ordentligt den här vintern när snön väl kom.

Nu är han laddad för nio mils åkning mellan Sälen och Mora på söndagen.

Håll utkik efter nummer 3422 för där kommer en flerfaldig svensk mästare, en OS-guldmedaljör med massor av NHL-matcher på meritlistan åkande.

Läs mer: Premium: Vasaloppet: Rickard Olsson och de andra kändisarna i spåret

Mer läsning

Annons