Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter spurtkaoset i Vasaloppet – herråkare kritiska till konkurrenter

Efter damernas spurtkaos.
Även flera herråkare är kritiska till sina kollegor på upploppet.
– Här måste man visa respekt och tänka sig för, säger Emil Persson, från Östersund som gick i mål en sekund före segrarinnan Kristina Smutna,

Annons

Britta Johansson Norgren fick aldrig chansen att konkurera med Kristina Smutna om slutsegern i damklassen av Vasaloppet.

Under söndagen kritiserades vasaloppsarrangören för situationen på upploppet, men de åkare som DT har varit i kontakt med under måndagen hade klart för sig vad som gällde på upploppet.

– På lagledarmötet kom informationen, men alla som är med i elitledet är inte med på mötet, säger Emil Persson, från Östersund, och fortsätter:

– Man måste ju tänka "här åker jag om en placering topp 100 medan de gör upp om segern". Man måste visa respekt och tänka sig för. Jag har sett reprisen av loppet och ser någon som byter spår precis framför Britta.

Även en åkare diskades i efterhand.

Emil Persson hade sällskap med Britta Johansson Norgren vägen från Evertsberg in i målet.

Med en kilometer kvar till målet valde därefter Emil Persson att lägga sig bakom Britta Johansson Norgren innan han bytte spår till ett av de som herrarna skulle hålla sig till på upploppet.

Även Moraåkaren Joakim Engström hade koll på vad som gällde när det var dags för upploppsstrid – då hade han varit med och dragit fram den klunga med bland andra Lina Korsgren och Kristna Smutna som sista tre milen plockade in två minuter på Britta Johansson Norgren.

När det blev dags för upplopp så tryckte Engström på lite extra för att skapa sig ett avstånd ner till de spurtande damerna och i mål var han fyra sekunder före Kristina Smutna.

– Jag hade pejl på det och vet hur det fungerar, men några hade nog inte den kollen, säger Engström och fortsätter:

– Jag försökte komma fram så långt som möjligt, men för en del är det livsviktigt om du blir 92:a eller 98:a, kommenterar Joakim Engström.

Hur ska man komma åt problemet?

– Jag tror det är jättesvårt och att man inte kommer hitta en hundraprocentigt rättvis lösning, men någon slags förbättring kommer man säkert med.

Mer läsning

Annons