Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glädje och imponerande resultat i ICA Cup

/
  • Vinnarlaget i korta stafetten: Anton Mäkinen, Josefin Lindström, Saga Fältenhag och Emil Danielsson.
  • Gästriklands D13 tjejer,

En glädjerik och händelsefylld helg nere i Ulricehamn med skidtävlingar och andra roliga aktiviteter var vad Gästrikelaget bjöds på i årets upplaga av ICA Cup.

Annons

Inte minst med det, de presterade toppenfina resultat ute i skidspåret på Lassalyckan.

Tidigt i torsdags på morgonen samlades truppen för avfärd ner mot Ulricehamn och ICA Cup. Det var 14 trötta men förväntansfulla ungdomar som klev på bussen, de hade även med sig fyra ledare som även de såg fram emot helgen.

Hela torsdagen gick åt till resan, packa upp skidor och ge dem till vallateamet som var på plats samt att bo in sig på skolan. Under fredag förmiddag gick laget upp till Lassalyckan som var skidstadion där tävlingarna skulle hållas, de fick göra skidtest och åka banan inför första tävlingen som skulle genomföras på eftermiddagen.

När allt var klart och ungdomarna var uppe på stadion igen var det dags för första tävlingen, distans. En bana på 3,3 km i klassisk stil. H14 var först ut, i Gästrikland var det Adam Hodin som hade startnummer 59. Det blev även hans resultat, Adam gjorde ett fint lopp med tanke på all sjukdom som stört hans uppladdning.

Emil Danielsson och Anton Mäkinen startade med 15 sekunders mellanrum och båda gjorde imponerande lopp. Emil slutade trea och Anton på en 14:e plats. Erik Lindgren som gick ut sist av gästrikekillarna var nöjd över sitt lopp där han slutade som 45:e bästa kille av 83 totalt.

– Jag hade varit jättenöjd om jag skulle komma topp fem och nu gick det bättre än förväntat, så jag är jättenöjd över distansen, sade Emil efter tävlingen.

Framgångarna fortsatte i D14 där Elsa Wallin blev sexa och Ella Georgsson slutade på delad sjundeplats med Julia Nilsson från Jämtland-Härjedalen. Moa Backlund som brukar vara starkast i fristil gjorde ett fint lopp som räckte till en 32:a plats, även Maja Eriksson gjorde en fin insats.

En av fredagens roligaste händelser var när Saga Fältenhag vann sin klass i D13 i överlägsen stil, 26.9 sekunder blev hennes segermarginal. När speakern ropade ut i högtalarna att Saga vann sin klass jublade övriga gästrikeåkare. Men lyckan var inte över, Josefin Lindström gjorde även hon ett kanonbra lopp som ledde henne till en tiondeplats som var över hennes förväntningar. Nelly Hedlund, Maria Eidhagen Harrouch, Cornelia Ivarsson och Hannah Forsman gjorde likaså vassa prestationer.

När alla lagen senare på kvällen gick fackeltåg till invigningen av ICA Cup var laget ovetande för vad som skulle hända. Väl på plats på torget i Ulricehamn skulle det bli prisutdelning för de distrikt som gjort bäst ifrån sig under dagen. Gästrikland ropades upp som tredje bästa distrikt för fredagens prestationer, trots att de inte hade några killar i H13. Hela laget sprang upp för att ta emot sitt pris och alla barn, ledare och föräldrar var överlyckliga och chockade över resultatet.

– Det roligaste på hela helgen var när vi under fredagen blev tredje bästa distrikt i Sverige, att se allas lycka när vi fick veta resultatet, det var jättekul, sade Emma Lindström som följde med som ledare.

På lördagen var det dags att ladda om, på förmiddagen var det sprint som gällde. Även där tog Emil en tredjeplats, endast 2.84 sekunder från segern. Anton gjorde ett snabbt lopp som tog honom till en 12:e placering, trots en bättre placering än dagen innan var han mer nöjd över distansen. I D14 gjorde Elsa ett till strålande lopp, en nionde plats och två sekunder efter kom Ella som starkt tog sig igenom banan in på en 14:e plats. Saga fortsatte att briljera i D13 med ytterligare en seger, även Josefin gjorde ett starkt lopp som räckte till en 12:e plats.

På eftermiddagen var banorna omgjorde för en ski-cross, en kort bana med orgeltramp, snurr runt en pinne, hopp, slalom, pucklar, limbohinder, genom en lada med dunkande musik och discolampor för att sedan köra in i mål.

När grabbarna kom i H14 kom i mål var det ingen förutom Erik som tyckte sig glädjas över sin prestation. Emil, Anton och Adam klagade alla på att det hade strulat för dem ute på banan, trots det en femteplats för Emil, 14:e för Anton, 37:e för Erik och 59:e för Adam. Inte heller tjejerna var speciellt nöjda, Elsa var hyffsat nöjd och slutade på en delad åttonde placering.

Saga gick i mål som segrarinna, men Hanna Lundberg från Norrbotten som startade fyra placeringar efter Saga gick i mål och övertog ledningen med 0.48 sekunder, det blev en andraplats för Saga.

Söndagen som var sista dagen för ICA Cup bjöd på stafetter och Gästrikland inledde på bästa möjliga sätt, genom en seger i korta stafetten där Emil Danielsson körde första sträckan, Josefin Lindström andra, Anton Mäkinen tredje och Saga Fältenhag som körde in Gästrikland i mål. Maja Eriksson och Moa Backlund fick köra korta stafetten i ett mixlag med Uppland och slutade som 19:e lag.

– Jag tror inte att Gästrikland har vunnit en stafett tidigare, så det var jättekul att vi gjorde det idag, berättade Emil.

Gästrikland ställde även upp i långa stafetten med Elsa Wallin, Nelly Hedlund, Ella Georgsson och Maria Eidhagen Harrouch, ett lag med enbart tjejer som innebar att Elsa och Ella fick köra killsträckor och gjorde imponerande insatser mot killarna. Laget körde in som 25:e lag av totalt 34.

I ski-cross stafetten tog sig Gästrikland till C-final där de slutade femma efter en hård spurt mot Uppland. Det var Adam Hodin, Hannah Forsman, Erik Lindgren och Cornelia Ivarsson som körde den stafetten. Även ledarna fick köra en stafett på ski-cross banan där Emma Lindström och Elvira Eriksson ställde upp, dock kraschade Elvira på sin sträcka och spräckte revbenen men de tog sig i mål och fick med sig poäng till laget.

Efter helgens fina resultat som alla deltagare samlat ihop tog sig Gästrikland till en sjätteplats i totalen, en placering bättre än förra året och slog därmed sitt mål. Dalarna tog hem segern i distriktskampen.

Mer läsning

Annons