Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Haags och Jönssons bleka säsong gav en bråkdel av tänkta pengarna till flyktingbarnen

/
  • Anna Haag och Emil Jönsson har haft en blek säsong. Därför har pengarna som de lovat att skänka till barn på flykt bara blivit en bråkdel av den tänkta summan.

De gick in med målsättningen om att göra sin bästa säsong någonsin. Men så blev det inte. I stället har Anna Haag och Emil Jönsson kämpat mot formsvackor och förkylningar. – Det känns skit, säger Anna Haag.

Annons

Paret bestämde inför säsongen att en del av deras prispengar skulle gå till barn på flykt. Det har dock inte blivit den effekt som de hoppats på.

– Ja, det känns skit. Vi hoppades ju på något helt annat, säger Haag till SportExpressen.

– Men alla förstår väl att när man går ut med en sådan där sak så vet man samtidigt aldrig hur säsongen kommer att bli. Man kan aldrig göra mer än sitt bästa. Och ibland går det så här.

LÄS MER: Anna Haag: "Jag behöver inte pushas, jag behöver bromsas"

Tio procent av de gemensamma prispengarna i vinter skulle gå till barn på flykt. Men det har inte blivit några topplaceringar för varken Haag eller Jönsson och de har dragit in sammanlagt 2 230 kronor i prispengar.

– Det är inget som säger att inte det här kan fortsätta även nästa säsong. Och det finns ju andra sätt som vi kan hjälpa till med. Projekt att stödja, säger Anna Haag till SportExpressen, och fortsätter:

– Till exempel hur idrotten kan hjälpa till vid integration. Och där känns det som att vi ska kunna bidra på något sätt. Det är något som både vi, och skidförbundet, borde kunna jobba vidare med.

LÄS MER: Emil Jönsson och Anna Haag skänker prispengar till barn på flykt

Anna Haag har haft en tung säsong där hon kämpat med uteblivna framskjutna placeringar. Formen har inte varit som den skulle. Nu är hon tillbaka i Kanada där hon tog OS-silver 2010 i Vancouver. Hon har inte tagit några individuella mästerskapsmedaljer sedan dess men har två VM-silver och ett OS-guld i stafett. I år är hennes bästa placering en tionde plats och på den pågående minitouren i Kanada är hon just nu 24:e åkare i sammandraget.

– Det känns väl som att jag jobbar lite i motvind i vinter. Men samtidigt vet jag att sådana säsonger brukar kunna göra mig gott för framtiden, säger Anna Haag till SportExpressen.

LÄS MER: Anna Haag efter comebacken: "Det svartnade för ögonen"

Hon ser nu fram emot kommande säsonger i stället, och kommande mästerskap.

– Det här ändå en säsong utan mästerskap, en säsong som inte betyder allt. Då jag kan testa lite olika saker. Allt för att vara slag till de tre kommande säsongerna, säger hon.

Peyongchang 2018 har annars varit det officiella slutmålet för både Haag och sambon Emil Jönsson. Men det låter nu som att VM också lockar alltför mycket för att stå över.

– Mästerskap är ju det roligaste av allt. Och det går ju ett VM i Seefeld året efter.

LÄS MER: Allsång och messmör: Så firar de svenska skidstjärnorna jul i Italien

Trots de uteblivna resultaten är det inget fel på åkglädjen. Det är fortfarande roligt att åka världscup, menar hon.

– Jag skulle inte vilja vara någon annanstans än där jag är. Jag tycker faktiskt det var mer kämpigt för några år sedan, mer nervositet. Nu tycker jag bara det är väldigt kul varje gång jag kommer till arenan på tävlingsdagens morgon, säger hon och fortsätter:

– Nu känner jag att jag är på väg uppåt igen. Jag är ju en optimistisk person. Vilket jag i och för sig ibland kan förbanna. För varje gång jag står på startlinjen tänker jag ju att "kanske i dag? Kanske är det i dag släpper?"

Mer läsning

Annons