Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halfvarsson fick lön för mödan

Dagsverket blev långt, tungt och krävande för Calle Halfvarsson.
Belöningen efter 25 kilometers jakt i Tour de Ski desto skönare.
Halfvarsson är tvåa och med i slutkampen i kraftprovet.

Annons

Calle Halfvarsson gick ut 14 sekunder bakom Petter Northug i torsdagens långa fristilsjakt i Toblach, kapitel fem av sju i Tour de Ski. Han hade även Martin Johnsrud Sundby och ryske jokern Jevgenij Belov framför sig.

Svensken var snabbt i kapp och snart var de fyra i täten.

Det kostade.

– Det var ett fruktansvärt lopp. Jag fick åka med mjölksyra i benen hela loppet. Det var helt sjukt vad jag gick mig stum direkt, sade Halfvarsson som föll ihop totalt utpumpad efter mållinjen.

– Jag är supernöjd att jag orkade bita ihop och hänga med.

Titelhållaren Martin Johnsrud Sundby och Jevgenij Belov gjorde det mesta grovgörat där framme. Halfvarsson var uppe ibland och Northug låg sin vana trogen sist hela vägen fram till avgörandet.

– De andra var starkare än jag i dag, så jag fick försöka hålla huvudet kallt och kämpa för att satsa på bonussekunder de sista 300 meterna, sade Northug som fick 15 bonussekunder för segern.

Halfvarsson fick tio bonussekunder och klev upp till andra plats i sammandraget, blott sju sekunder efter Northug.

Johnsrud Sundby, favorit att ta sin andra raka tourseger, var nöjd med sina fem bonussekunder.

– Jag är nöjd med att vi drygade ut en minut till Dario Cologna, det var det viktigaste, sade Sundby.

– Calle såg trött ut på fjärde varvet så jag sa åt honom att "fan, nu får du skärpa dig". Vi hade ett bra samarbete.

Den höga tätfarten, de 25 kilometerna avverkades på mindre än 54 minuter, fick till följd att tätkvartetten drog i från ordentligt i sammandraget. Trefaldige tourmästaren Dario Cologna är två minuter bakom i sammandraget och i praktiken avhängd.

Sannolikt är det i de fyras gäng som segraren återfinns på söndag.

– Jag förstod att vi åkte fort och att vi drog ifrån Dario och de andra. Det var en morot till att jag orkade bita i, sade Halfvarsson.

Daniel Richardsson har bara fem sekunder fram till Cologna från sin nionde plats. Han gick ut 1.38 efter täten och drog oförtrutligt – på Emil Jönssons skidor.

– Vi brukar byta skidor ibland, vi har ju samma vallare och samma bindningssystem, sade Richardsson.

Marcus Hellner var på väg mot något riktigt bra från sin 16:e plats drygt två minuter efter täten, då olyckan var framme på sista varvet.

– En jäkla klant till ledare klev ut mitt i spåret, jag körde rätt in i honom och bröt spetsen på skidan. Jag blev jävligt irriterad, Jag skrek ganska vilt åt honom, sade Hellner som tappade tid och placeringar och kom i mål på 15:e plats, och har nu nästan tre minuter fram till täten.

När tourtåget ångar vidare till Val di Fiemme återstår två etapper, 15 kilometer klassisk masstart med två spurtpriser och söndagens grymma avslutning uppför Alpe Cermis.

Mer läsning

Annons