Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halfvarsson hakar på i toppen

Orken tog slut i finalen. Men då hade Calle Halfvarsson tagit tillräckligt många bonussekunder för att hänga kvar i täten i Tour de Ski.
Svensken är totaltrea efter sprinten i Val Müstair – mindre än halvminuten efter ledande Petter Northug.

Annons

Calle Halfvarssons krafter tog slut på det sista av de två 700-metersvarven på den tuffa höghöjdsbanan i de schweiziska alperna. Sist och långt bakom tätåkarna fick han se italienaren Federico Pellegrino raketspurta till seger före norrmännen Petter Northug och Martin Johnsrud Sundby.

Dagsverket blev ändå gott. Med 42 bonussekunder tappade han inte mycket mark i sammandraget till Northug och Sundby.

– Jag får ju med mig rätt mycket bonussekunder, och hoppas jag har en bättre känsla i morgon.

– Jag lyckades ändå harva mig vidare till final, egentligen hade jag ingenting där att göra. Jag höll på att spy före finalen, då är man inte pigg.

– I kvartsfinalen kände jag mig fortfarande pigg. Men jag hade lite otur som hamnade både i sista kvarten och sista semin.

Tiden till finalen blev knapp och återhämtningen hann inte med.

– Men nu fokuserar jag bara framåt. Jag ser fram mot en individuell start i morgon då jag får åka i mitt eget tempo, jag tror det kan bli bra, sade Halfvarsson.

Han är bara 27 sekunder bakom Northug och två efter Sundby med fyra av sju lopp kvar i den krävande touren. Kapitel fyra innehåller 10 kilometer klassiskt i Toblach på onsdagen.

Det blev en tuff men inte lika jobbig dag för Marcus Hellner, som med 52:a tid bara fick åka kvalet och tappade i sammandraget, där han har nästan en och en halv minut till täten. Tungt att ta igen.

Mer väntat var att Daniel Richardsson inte skulle ta sig vidare. Han är dock bara tio sekunder bakom Hellner på 18:e plats.

Hemmafavoriten Dario Cologna tappade också mot täten efter att ha åkt ut i kvartsfinalen. Som sexa har Cologna drygt en minut fram.

Sprintspecialisten Emil Jönsson avslutade årets Tour de Ski med att ta sig till semifinal, där han slocknade rejält på andra varvet.

– Första heatet kändes väldigt bra. Det är absolut enligt plan. Men man är sliten. Och alla sade att det var den värsta prolog vi har åkt. Låren var ju som klumpar.

För Jönsson väntar nu test av VM-banorna i Falun på lördag i Skandinaviska cupens klassiska sprint i stället för resten av Tour de Ski.

Den stora sensationen var Simon Andersson, 23-årig tourdebutant från Falun-Borlänge, som aldrig gjort väsen av sig i sprint, men nu nådde semifinal.

Mer läsning

Annons