Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hellner mot VM-form – trea i genrep

/
  • Marcus Hellner körde in på en tredjeplats i VM-genrepet i Östersund.

Marcus Hellner tog sig upp på pallen och Johan Olsson gjorde en stark världscupcomeback.
Samtidigt stod Calle Halfvarsson för ett ovanligt bottennapp.
Beskeden var blandade från de svenska herråkarna med bara dagar kvar till skid-VM.

Annons

Marcus Hellner slutade trea på 15-kilometersloppet i fristil i Östersund, ett genrep som lovar gott inför VM i Falun.

– Det är såklart skönt. Det är inte långt kvar och det är på tiden att formen börjar infinna sig, säger Hellner som än en gång ser ut att ha hittat formen i sista stund inför ett mästerskap.

Förra säsongen dröjde det också till genrepet – då i Toblach – innan Hellner nådde världscuppallen. Sedan slutade OS i Sotji med guld i stafetten och silver i skiathlon.

– Jag hoppas ju på att vara stark hela året och vill inte bara vara bra under mästerskapen. Men det är lite så det har blivit, jag kan inte förklara varför jag inte åker bättre annars.

Hellner var i mål 18,9 sekunder efter norrmannen Finn Hågen Krogh – som tog sin andra seger för helgen – och drygt fem sekunder efter franske tvåan Maurice Manificat.

– Det känns jättebra med Marcus. Jag vet att när han börjar leverera så brukar han ha en stabil form under ganska lång tid, säger förbundskapten Rikard Grip.

Johan Olsson, som gjorde sitt första världscuplopp för säsongen, gladde också med sin femteplats. 34-åringen håller fast vid planen att inte ställa upp i lördagens VM-skiathlon, för att vara fräsch hela vägen fram mot den avslutande femmilen.

Det fanns anledning till lite svensk oro också. Daniel Richardsson kom inte ens till start på grund av en lättare förkylning. Och Calle Halfvarsson, som har varit stabil som få i vinter, fick stryk med en minut och slutade 21:a.

– Det är klart att man är lite besviken. Jag trodde att jag skulle få ett bättre svar från kroppen än vad jag fick i dag, men jag är inte speciellt orolig, säger han.

Halfvarsson var inte det enda toppnamnet som hade det tungt. Suveräne världscupledaren Martin Johnsrud Sundby har haft en vacklande form på sistone, och norrmannen tog nu slut helt på sista femkilometersvarvet och blev tolva.

– Jag är i alla fall på väg upp igen, tror jag. Det ser jag positivt på. Men det är ont om tid, det är sex dagar till första distansen. Så jag går inte in i VM med samma självförtroende som jag hade före jul.

Men frågan är hur mycket som går att utläsa ur genrepet. Inte alltför mycket, tror förbundskapten Grip.

– Det kan mycket väl vara så att ingen av topp fem i dag kommer vara topp fem på lördag. För det är så tätt och tajt på herrsidan.

Mer läsning

Annons