Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hornbergsloppet: "Enkelt gå ner i split – mycket svårare att komma upp"

/
  • Annika Löfström på hemmavisit vann givetvis damklassen och tog emot kransen av kranskullan Hanna Modin.
  • Axel Bergsten, Skövde, vann före Mattias Edvardsson, Årsunda, och Pontus Nordström, Östervåla. Precis som i fjol faktiskt.
  • 270 åkare gav sig i kast med årets Hornbergslopp, och fick kämpa vilt mot lösa spår och blåbärsris.

270 åkare startade i årets upplaga av Hornbergsloppet – Sportens reporter Erik Illerhag var en av dem. Här är hans rapport från en gastkramande spurtuppgörelse.

Annons

Vi svänger in på upploppet på Årsunda skidstadion samtidigt, jag lite före – trots det klantiga Kalla-fallet i sista backen inne på stadion. Min motståndare har fått vittring och kommer med fart bakifrån.

Det är man mot man, skidåkare mot skidåkare – toppatlet mot toppatlet (nåja). Det är i alla fall en sån där duell som om det hade varit en sprintfinal i OS så hade man pratat om den i generationer. Det är den nivån.

Långt borta, som i en drömsekvens, hör jag speakern piska upp stämningen och det är som om tiden inne på stadion står stilla när vi stadigt närmar oss mållinjen. Sida vid sida, stavtag för stavtag.

I ögonvrån ser jag hur min motståndare glider upp jämsides och ser ut att ha kopplat greppet.

Det är då jag gör den – fällningen.

Man har ju sett den hundratals gånger på tv, hur de liksom glider ner i split och sträcker fram tån för att vara först över mållinjen.

Det är enkelt att gå ner i split, betydligt svårare att komma upp igen – vet jag nu. Så min främre fot glider bara allt längre fram, medan det bakre knät borrar sig ner i grusbädden under det tunna snötäcket, och jag korsar mållinjen sidledes i ett kaotiskt virrvarr av okontrollerade kroppsdelar.

Men jag var först. Jag vet att jag var först.

Det här kan komma som en chock, men skidstadion i Årsunda har faktiskt ingen målkamera. Så medan jag förgäves går och väntar på bilder från photo finish spikas resultatet upp på anslagstavlan:

Hornbergsloppet, H40: 27) Tony Olsson, Hofors, 2.59.45, 28) Erik Illerhag, Gävle SK, 2.59.45

Omöjligt.

Hur som helst, vi var långt efter Axel Bergsten, Skövde SK, som åkte de 42 kilometerna snabbast på 2.02. Det var likadant förra året, Bergsten före hemmaåkaren Mattias Edvardsson och Pontus Nordström, Östervåla. Praktiskt, då behöver man inte ta några nya bilder på prispallen.

Annika Löfström skippade Ski Classics och La Diagonela i Schweiz för hemmatävlingen Hornbergsloppet hemma i Årsunda, som hon vann för vilken gång i ordningen? Många gånger är det i alla fall.

Hittills i vinter har hon varit elva i La Sgambeda och tia i Jizerska. Nästa helg väntar första riktigt stora tävlingen för säsongen – Marcialonga.

Snömängden rår inte arrangören över och 270 åkare i Årsundaterrängen fick fäktas vilt med blåbärsriset för att ta sig fram. Men ett lopp blev det i alla fall, gott så. Och viktigt för Årsunda IF, som kämpat hårt med att få till det.

Resultatlista

■■ Vill du ha fler sportnyheter direkt i din telefon – ladda hem våra nya appar.

Ladda ned appen här för Iphone (GD)

Ladda ned appen här för Google Play, Android (GD)

Här kan du ladda ner appen till Iphone (AB)

Här kan du ladda ner appen till Android (AB)

Mer läsning

Annons