Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kallas sköna kross i VM-genrepet

/
  • Charlotte Kalla krossade motståndet i Östersund.

Konkurrenterna är härmed förvarnade.
Charlotte Kalla krossade allt motstånd i genrepet i Östersund – och är i superform inför skid-VM.
– I dag hade jag verkligen en bra känsla i kroppen, säger svenskan.

Annons

Charlotte Kalla sträckte jublande armarna i luften när hon passerade mållinjen inför hemmapubliken i Östersund.

Hon hade just åkt favoritdistansen 10 kilometer fristil på 23.26,1 – kanske sitt bästa lopp någonsin i karriären. Tvåan Marit Bjørgen hade samtidigt halva loppet kvar att åka, men norskan var helt chanslös och till slut besegrad med 36,4 sekunder.

Redan vid första tidskontrollen efter 1,8 kilometer hade Kalla skaffat en ledning på 10 sekunder.

– Jag hade bestämt mig för att öppna ganska offensivt, i och med att jag hade de flesta av de riktigt starka åkarna bakom mig. Jag hann ju inte få jättemycket baktider, och det ger också ett lugn och ro att bara gå ut och köra, att inte behöva bry mig så mycket om vad de gör, säger Kalla efter att ha vunnit med karriärens största segermarginal på den här nivån.

27-åringen hade det där flytet och drivet i åkningen som indikerar att formen är på topp.

– Det kändes som att jag kunde gå på treans växel långt upp i backarna och det var ju en väldigt skön känsla. Att bara kunna trycka på.

15 februari verkar vara ett lyckodatum för Charlotte Kalla. För exakt fem år sedan vann hon OS-guld i Vancouver, och för ett år sedan var det dags igen när hon ordnade stafettbragden i Sotji.

Men i världscupen har Kalla inte vunnit sedan OS-genrepet i Canmore 2010.

– Är det så längesen? Det känns som att det är tuffare konkurrens i världscupen i dag, att det är fler som är otroligt jämna. Men nog har jag haft drömmen att få kliva överst på pallen, och att få göra det i Östersund är grymt, säger Kalla som inte vill spekulera för mycket i vad segern betyder inför VM i Falun.

– Jag kommer försöka nollställa mig ganska mycket efter det här. Jag vet att det sällan är så att pallen ser ut på samma sätt i genrepet som den sedan gör på ett mästerskap. Det är fortfarande en tid kvar till VM, och Marit hade fyra tuffa race i går.

Charlotte Kalla har i alla fall utan tvekan satt sig i respekt hos sina konkurrenter. Efter att inte ha stått på en världscuppall sedan i Ruka i november – och inte ens tävlat i världscupen efter nyår – bröt Kalla den norska dominansen med besked. Trean Therese Johaug fick stryk med 53 sekunder och fyran Heidi Weng var drygt en minut efter Kalla.

– Charlotte var urstark i dag, säger Weng.

– Jag hörde att jag var långt efter redan efter två kilometer och tänkte att jag kommer hamna långt bak. Men så hörde jag att jag kämpade om en pallplats och då fattade jag inte någonting. Det var grymt av henne.

Bakom Kalla var ingen svenska topp tio. Sofia Bleckur blev elva, Maria Rydqvist tolva och Emma Wikén trettonde. Anna Haag kom inte till start på grund av känningar i luftrören.

Mer läsning

Annons