Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Längdsporten måste tänka om: "Snöbristen stressar livet ur oss"

/
  • Snöbristen var påfallande redan 2011, när tävlingarna i Bruksvallarna ändå till sist kunde genomföras i mitten av november. Nu är läget ännu mer problematiskt, med värme även nattetid.
  • Servicemannen Mikael Book menar att den ständiga jakten efter tidig snö stressar livet ur längdskidsportens alla utövare och närstående.
  • Magnus Myhr är bekymrad:   – Vi borde tävla mer när det verkligen är vinter och hålla ut säsongen längre in på senvintern, menar han.
  • Mattias Persson i landslaget står just nu utan slutstation till nästa veckas läger.    – Snötillgången är lika dålig överallt just för dagen, säger han.

I nästa vecka ska svenska längdlandslaget träna skidåkning i Bruksvallarna. Men lägret hänger i luften. Snön vill inte komma. Inte heller kylan som behövs för att tillverka snö på konstgjord väg. Skidsporten måste nu tänka om.

Annons

– Vi har haft det bekymmersamt förr. Men så här varmt så länge har det inte varit, även om det var jobbigt även 2011, noterar en bekymrad Magnus Myhr, tävlingsansvarig i Bruksvallarna.

Just nu finns en del sprutad snö sparad, men den räcker inte till mer än sprintbanorna. För elljusspårets 2,5 kilometersslinga krävs åtminstone ett par hela sprutnätter, fortsätter han.

– Problemet är bara minusgraderna som lyser med sin frånvaro även nattetid. Natten mot i onsdags körde vi i gång vid minus tre grader, men tvingades avbryta bara en timme senare. Temperaturen steg, noterar Magnus Myhr.

LÄS OCKSÅ: SMHI's dystra klimatprognos slår hårt mot skidsäsongen

Säsongens första tävling är två veckor bort. Den är därför inte i omedelbar fara. Men Bruksvallarna är samtidigt centra för ett antal träningsgrupper i november, där svenska landslagets årliga höstläger blivit en tradition, veckan innan tävlingspremiären.

Här handlar det alltså om att Kung Bores frånvaro påverkar både näringen i västra Härjedalen, aktiva skidåkare, ledare och väldigt många andra tillresta skidsupportrar.

– Just nu vet vi varken bu eller bä. Det finns inte bra med snö någonstans, säger damlandslagets tränare Mattias Persson.

Landslagets aktiva är precis hemkomna från tio dagars glaciärläger i Italien. Därför är det ingen akut kris vad gäller snövana för Charlotte Kalla och hennes landslagskollegor.

– Men iväg ska vi enligt plan från och med onsdag i nästa vecka. Dessutom har utvecklingslaget samling redan söndag kväll. Men destinationen är oklar, konstaterar Mattias Persson.

Bruksvallarna vill förstås vinna matchen om både de aktivas träningsveckor och tävlingspremiären.

– Vi hoppas fortfarande att de metrologiska prognosmakarna kan ha fel. Inte minst för över nattemperaturerna, menar Magnus Myhr.

Han minns också hur det var 2011, då det snöade i september. Nederbörd som arrangörerna då sparade på hög och på det sättet klarade av att arrangera premiärtävlingarna. Då låg tävlingspremiären dessutom en vecka tidigare, (10-11 november).

– Efter de besvärligheterna, när även Norge och Beitostölen led av snöbrist, flyttades tävlingsprogrammet fram en vecka. Nu kanske vi måste göra om proceduren på nytt, konstaterar Magnus Myhr.

– Vi ska träna och tävla på skidor när vintern verkligen kommit. Inte jaga snön ständigt och jämt. Bättre vore att starta senare i december och hålla ut säsongen på senvintern när det är bäst förutsättningar, säger han.

Från Muonio får vi en färsk rapport om snöbrist även i finländska Lappland.

– Det är inte bra här heller, berättar Micke Book från Marieby, Östersund, vallare och serviceman på plats för att testa utrustning.

På frågan om inte skidsporten tvingas tänka om kommer svaret blixtsnabbt:

– Absolut, tävlingsprogrammet måste justeras och koncentreras till när vintern är som bäst. Jag vet inte vad det sitter i, men någon måste ta tag i det här. I dag stressar vi livet ur oss allihop i jakten efter optimalt underlag. Försäsongen är inte vad den varit. Det måste även de högsta ansvariga inom skidledningen inse, säger Micke Book.

Mer läsning

Annons