Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya regler ska jämna ut villkoren

/
  • Förbundskaptenen för svenska längdlandslaget, Rikard Grip, tror inte att de nya reglerna kommer att påverka särskilt mycket.
  • Anders Södergren och Maxim Vylegzhanin i herrarnas femmil i VM i Falun. FIS vill skydda den klassiska stilen genom att införa förbud mot för många spårbyten.

FIS är bekymrade över vissa länders dominans i längdspåren, särskilt på damsidan. Nya regler som diskuterades och beslutades om vid FIS-kongressen i Varna i juni är ett sätt att kanske jämna ut skillnaderna.

Annons

Det blev inget lägre tak på hur många deltagare en nation får ställa upp med i internationella tävlingar Däremot kan det bli en förändring inom en nära framtid - de nationella kvoterna kan bli mindre när förslaget diskuteras vidare av FIS längdkommitté som träffas i Zürich till hösten. En del av bakgrunden till förslaget är att Norge helt dominerat vissa tävlingar. I sprinten i Drammen ställde Norge upp med 22 åkare, vilket avskräcker vissa nationer från att åka över huvud taget, skriver Sweski.com.

– Det finns ju ett tak, vi får starta med max 6+6, och Norge har ju något fripass genom totalvinster i världscupen, som gör att de har några extra platser, säger Sveriges förbundskapten Rikard Grip och fortsätter:

– Om det kommer att regleras ännu mer tror jag inte att man gör det för att begränsa de bästa nationerna, utan skapa förutsättningar för mindre nationer.

Antalet ledare och servicepersoner som nationerna får ha med sig på tävlingar kommer att begränsas. De största nationerna får nu ha högst tio skidtestare i spåret men tävlingsjuryn kan besluta om att minska antalet före tävling. Beslutet tas med hänsyn till skicket på spåren. Antalet vallapersonal begränsas inte officiellt men ett maxtak på 22 servicepersoner per nation och världscupstävling kan bli aktuellt.

– Vi vet vad som gäller och vi har ett förhållningssätt till hur vi ska göra för att hantera förändringen. Vi kommer eventuellt att modifiera vallateamet men det är inga stora saker och kanske till och med blir positivt, säger Grip.

Det ska också bli svårare att "tjuvskejta". FIS vill bevara den klassiska tekniken och har sett tendenser på hur åkare utnyttjar spårbyte i de klassiska loppen. Allt fler åker med enbart fästvalla och stakar sig fram. Där det finns mer än ett spår har det då funnits åkare som konsekvent bytt spår genom loppen och fått till en typ av skejtteknik. För att stävja det kommer juryn från och med kommande säsong att kunna straffa åkarna direkt. Juryn behöver alltså inte som i dag höra åkaren och det behövs inte bildbevis om minst två medlemmar i juryn har sett regelbrottet.

– Det blir en mindre process från det att någon gjort fel till någon blir fälld. Tidigare skulle åkaren höras men jag tror inte det finns någon risk för större orättvisa, säger Grip.

– Någon ser man och någon ser man inte och det kan aldrig bli hundra procent rättvist. Det är en bedömningssak: är det frispark eller inte frispark? Det är samma sak här.

Grip har just nu semester och ser fram emot kommande säsong. Det blir ett annat fokus än tidigare säsonger som var inriktade på OS och VM.

– Det blir ett spännande år där huvudfokus ligger i första hand på Tour de Ski och Ski Tour Canada. Jag ser fram emot säsongen med glädje, säger han.

Mer läsning

Annons