Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se hit – här är en sport som vaknar till liv tack vare snön

Massor av snö – då blir det skidorientering. Det är första gången i Gästrikland på mer än fem år.
– Vi måste se till att sporten överlever i distriktet, säger 18-årige Martin Persson från Årsunda som tagit initiativet till tävlingen som han genomför på lördag.

Annons

Gästrikland och speciellt Årsunda IF har stolta traditioner inom skidorientering. Men gröna vintrar och högra kvalitetskrav på arrangemang och utrustning har bidragit till att det numera är bara en handfull gästrikar som brukar ses på de fåtal tävlingar som ändå genomförs på snösäkra orter, företrädesvis i fjällnära skogar.

Men senast det tävlades i distriktet, i december 2010, var det faktiskt snöbrist i Idre och elitsamlingen Swedish Ski-O Tour flyttades till Högbo!

Martin Persson har haft planeringen i gång sedan i november och snön kom som på beställning. Det blir ett enkelt arrangemang med fyra banor som är lagda i ett tätt spårsystem som utgår från Årsunda skidstadion.

– Pappa har hjälpt till att köra upp spårsystemet med skoter, berättar den unge banläggaren.

– Det är meningen att vem som helst ska kunna vara med och prova på en kul sport. Banorna är mellan 2,5 och 7,5 km och vi har ett antal kartställ att låna ut till de som saknar, säger den entusiastiske arrangören.

Mer läsning

Annons