Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skarp kritik mot SOK-förbudet av syrgasmaskerna: "Ett oetiskt beslut"

/
  • Charlotte Kalla under ett träningsläger i Val Senales där finskorna använde syrgasmasker. Nu kritiseras SOK:s förbud mot maskerna:

SOK förbjöd de omstridda syrgasmaskerna i Sverige. Nu kritiseras beslutet av en av forskarna bakom metoden som tycker att det blir tävling på ojämlika villkor.

Annons

De omdiskuterade portabla syrgasmaskerna som använts av det finska längdlandslaget har förbjudits av Svenska Olympiska Kommittén (SOK). Oskar Frånberg är en av två svenska forskare som står bakom metoden som såldes till bland annat Finska olympiska kommittén och han är djupt kritisk mot SOK:s beslut.

– Jag kan förstå om man förbjuder det på internationell nivå men det blir väldigt märkligt när man bara gör det nationellt i Sverige. Jag vill säga att det är ett oetiskt beslut, säger Frånberg.

Han menar att konkurrenssituationen för svenska idrottare försämras när de hindras från att använda en metod som andra nationer använder sig av.

– Vi har forskat mycket på det här och det är en bra och säker metod för att bli bättre. När SOK säger att de som ingår i deras topp och talangprogram inte får använda en metod som är godkänd och effektiv hindrar man svenska olympier från att bli så bra som möjligt, säger Oskar Frånberg och fortsätter:

– Detta samtidigt som ingen annan olympisk kommitté har hindrat sina olympier, möjligen med undantag för Norges. Det är mycket sorgligt för våra tjejer och killar som har kämpat och satsat kanske hela sina liv för att komma med till OS och nu får de inte längre tävla på lika villkor som sina medtävlande.

Oskar Frånberg och kollegan och läkaren Peter Lindholm (docent vid Karolinska institutet) startade företaget Oxelerate, som säljer syrgasmaskerna, för några år sedan. Frånberg hade arbetat med lungsjuka och tillsammans med Lindholm förenade de olika metoder i den mobila enhet som nu används av vissa idrottare. Enligt Frånberg har det därefter gjorts många studier på effekterna av bruket av syrgas i deras forskning, bland annat hos dykare, som visade att det ger en prestationsförbättring.

– Vi började testa det på löpare och roddare på RF’s elitidrottscenter på Bosön i samarbete med GIH och vi fortsätter att göra studier, säger Frånberg som är kritisk till hur SOK har beskrivit de potentiellt negativa effekterna av syrgasanvändning.

LÄS MER: Efter publikstormen: syrgasmaskerna kan förbjudas - Varför är inte det fusk?

– De har skrivit att en effekt kan bli ädelgasbildning men det har inget med vår metod att göra. Det är bara påhitt. Ädelgas bildas ju vid radioaktivt sönderfall. Det har med kärnkraftsfysik att göra och jag vet inte varför de blandar in det i det här.

World Anti-Doping Agency (WADA) har inte förbjudit användandet av metoden i samband med idrottslig utövning. I stället anser WADA att det är en godkänd metod för att förbättra prestationerna.

– De har länge haft det som en godkänd metod. Till skillnad från andra metoder har man inte bara inte sagt något utan man har explicit godkänt att träna med syrgas.

Oxelerate har inte bara sålt masker till Finland utan även Frölunda Hockey och Bosöns testlaboratorium med flera. Det var dock först efter försäljningen till finska olympiska idrottscentret KIHU som diskussionen fick fart, när Finland ville använda maskerna även vid tävling.

Anledningen till att WADA då valde att godkänna metoden för träning var för att det skulle vara svårt med gränsdragningen mellan tillåtet och icke tillåtet användande.

Oskar Frånberg jämför diskussionen och fallet med syrgasmaskerna med användandet av kreatin som ofta används som kosttillskott av idrottare för att bland annat öka muskeltillväxten. När det dök upp i idrottsvärlden valde WADA att tillåta substansen.

– När kreatin kom visade det sig att det hade tydligt positiva effekter. Wada beslutade sig för att ändå tillåta det och hade man hindrat idrottare från att använda kreatin hade många idrottare inte varit på den nivå de är i dag. Detta är ju inget problem om man förbjuder det internationellt men våra idrottare måste ju få tävla på lika villkor, säger han och fortsätter:

– Vill man verkligen motverka doping så kan man ju inte förbjuda säkra metoder som inte är dopingklassade.  Det hela påminner om miljöteknik faktiskt om man vill får bort miljöskadlig teknik så är det bästa sättet att finna miljövänliga alternativ, inte att gå tillbaka till stenåldern.

Fotnot: Oskar Frånberg är doktor och forskare vid BTH, Blekinge Tekniska Högskola. Han är civilingenjör i grunden men har senare gått över till medicinteknik och i dag handlar arbetet till stor del om idrottsfysiologi. Roger Bannister, som var den första att springa en engelsk mil på under fyra minuter skrev den första artikeln om syrgasanvändning för prestationsökning redan 1954.

LÄS MER: Efter folkstormen: Nu förbjuds de avskydda syrgasmaskerna i längdspåren

Mer läsning

Annons