Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snön räcker till – Bessemerloppet körs i Högbo som planerat: "Allt blir så mycket enklare"

/

Bessemerloppet körs som planerat nästa söndag i Högbo.
Däremot blir banan något kortare än normalt på grund av snöläget.
– Jätteskönt att vi kan köra på hemmaplan, allt blir så mycket enklare då, säger tävlingsledaren Lars-Erik Enquist.

Annons

Högbo GIF har haft Harsa utanför Järvsö som reservort, men vill naturligtvis köra sitt anrika Bessemerlopp hemma i Högbo. På söndagkvällen gjorde tävlingsledningen bedömningen att den snö som finns kommer räcka till.

– Den decimeter blötsnö som kom ligger som en fin botten och sedan har en decimeter nysnö lagt sig ovanpå. Och med tanke på de minusgrader som vi får i veckan så får vi ha den kvar till nästa helg, säger Lars-Erik Enquist.

Man har varit ute och provspårat sträckor, men banan, som normalt sett mäter 52 kilometer över tre varv blir något nedkortad till 45 kilometer.

– Vi sitter och planerar det sista nu, men troligtvis stryker vi Blixtabackarna på slutet och sedan blir det lite ändringar på startområdet, säger Lars-Erik Enquist.

– Det känns väldigt bra att vi kan köra loppet på hemmaplan. Allt blir så mycket enklare, och många av våra åkare kommer från Uppsala eller Stockholmsområdet.

Han har klart med kända åkare som Jörgen Brink (trefaldig vinnare i Vasaloppet och Bessemerloppsvinnare de två senaste åren), Jimmie Johnsson, Rikard Tynell och Annika Löfström.

Nytt för i år är att alla åkare får en medalj, framtagen av Högbo Bruks egen smed Johan Sandström och tillverkad av Alderholmens mekaniska i Gävle .

Mer läsning

Annons