Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upplands skidkung blir jämtlänning på heltid

/
  • Jakob Jansson från Månkarbo byter nu klubb till Östersunds SK.

19-årige Jakob Jansson, som sedan ungdomsåren tävlat för Månkarbo i Norduppland, byter klubb. Från och med den kommande säsongen så blir klubbadressen Östersunds SK.

Annons

Jakob går sedan ett par år också på skidgymnasiet i Järpen.

Trots sin ungdom så har han varit något av en skidkung i Uppland

– Ja, jag har vunnit dom DM-lopp jag ställt upp i på seniorsidan, bekräftar den unge store skidtalangen.

Jakob fick också utmärkelsen Nordupplands Bäste Idrottsjunior i vintras.

Hur känns det att lämna Månkarbo som du tävlat för sedan barnsben?

– Jo, det är väl okej. Nu blev jag ensam bland de äldre i klubben, när också Henrik Casserlund slutade. Här i Östersund får jag ett tiotal klubbkompisar bara på juniorsidan och sedan finns det också lika många seniorer i klubben. Så det känns inspirerande och stimulerande, säger Jakob, som också har ett år kvar på studierna vid skidgymnasiet i Järpen.

Naturligtvis var det också nu läge för att byta klubb. Jakob bor i Järpen och har inte så många mil in till Östersund.

Träningsläger och klubbkompisar ute på tävlingar fanns också med i vågskålen när det vägde över för klubbytet. Naturligtvis får han också en bredare service i den nya klubben.

Jakob, som bara var 17 år när han hemma i Uppland tog sitt första DM på seniorsidan, ser fram emot den kommande säsongen.

– Jag har haft lite otur med förkylningar, det har främst varit bihålorna som krånglat. Nu hoppas jag slippa förkylningar den kommande säsongen. Jag har kontakt med läkare och vi ska väl kunna få bukt med problemen framöver, säger Jakob.

– Jag hoppas naturligtvis kunna hävda mig bland klubbens juniorer och på sikt också kunna mäta mig med seniorerna i Östersunds SK, säger Jakob, som trots förkylningsbesvären hävdat sig med den äran i skidspåren

Om du nu får vara frisk och hel under den kommande säsong har du några mål inför tävlingssäsongen?

– Jag hoppas i första hand kunna tävla och slippa förkylningar. Sedan finns ju JSM i sprint som avgörs i Torsby (klassisk) och stora SM uppe i Piteå (sprint och distans) med i det jag har siktet inställt mot.

Mer läsning

Annons