Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lina vill till VM – men lilla Greta får bestämma

/
  • Pilarna sitter i hjorten. För 15 poäng ska man träffa den lilla cirkeln som symboliserar hjärtat. Den lite större cirkeln, lungan, ger 12 poäng, och övriga kroppen ger 7 poäng.
  • Lina Björklund, bågskytt från Edsbyn, har familjen med sig i skogen. Nyfödda Greta, fyra veckor gammal, bärs runt i babyskyddet av pappa Olov. Tanken är att hon ska skjuta VM i Rom i höst. Lina alltså, inte Greta.
  • Lina Björklund
  • Inge Bertäng är tävlingsledare för Gävlebockens 3D och det är han som bestämt var alla plastdjur ska stå nånstans. ”Det gäller att göra det lite lurigt för skyttarna”, säger han.
  • Greta är cool i sommarvärmen. Och hon verkar gilla det här med bågskytte.

Möt Sveriges yngsta bågskyttsupporter.
Greta, fyra veckor, följer mamma Lina Björklund när hon tävlar. Och siktet är inställt på VM.
– Det är henne det hänger på, vi måste testa och se hur det funkar, säger Lina.

Annons

Hon tar det ganska coolt, trots den tidiga sommarvärmen. Då och då vaknar hon till i babyskyddet, gnäller mot myggen och noterar att mamma sätter en pil i en björn, bäver eller krokodil.

Greta Björklund föddes den 3 maj. Fyra veckor senare är hon redan med på sin tredje bågskyttetävling. Pappa Olov, med ”caddie” tryckt på ryggen, bär henne mellan skjutstationerna.

Greta, Lina och Olov är från Edsbyn och är i Gävle och Kungsbäck för tävlingen Gävlebockens 3D. Storasyster Thea, 1,5 år, fick dock stanna hemma med farmor och farfar.

Inge Bertäng har ägnat de två senaste veckorna åt att planera banan, och tillsammans med kompanjonerna i Gävle BK har han placerat ut 30 djur i omgivningarna.

Han får beröm för banan från de flesta av de 105 tävlande vi möter.

Krokodilen ligger nere vid vattnet, där den ska, björnen har lutats mot ett träd och runt bävern har Inge strött ut sågspån för att få det lite mer naturtroget.

Precis som i golf finns olika ”utslagsplatser”, avstånden till målet varierar beroende på vilken båge man använder.

– Avståndsbedömningen är halva skyttet, säger Inge, som själv föredrar långbågen.

– Det är enklast; det är bara båge, sträng och pil – inga sikten. Sen sitter resten i huvudet.

Det där med avstånd visar sig vara en het potatis.

– Man pratar aldrig om avstånd, det är en oskriven regel. Möjligen säger man ”lycka till med rådjuret”, men aldrig något om hur långt bort det står, säger Lina Björklund.

Hon har skjutit båge större delen av sitt snart 30-åriga liv, och gick bland annat bågskyttegymnasiet i Olofström. För ett år sedan halkade hon in på 3D-skyttet och vann EM i höstas. Nu hägrar VM i Rom i september, allt hänger på hur väl Greta anpassar sig till det kringflackande livet.

Att döma av gårdagen klarar hon det utmärkt.

– Det gäller att tanka ur i pauserna, säger Lina med ett leende.

– Man får bara en chans, en pil på varje mål, och det gillar jag. Missar man är det kört.

Vägen in i sporten är många. Inge Bertäng bytte bössa mot båge för drygt tio år sedan och fastnade för naturupplevelsen när det gäller 3D-skyttet.

– När det är som nu, sommar och varmt, då är det härligt att få ge sig ut i skogen, säger Inge och verkar helt oberörd av myggen.

Han visar upp ”djurstallarna”, klubbens container där 94 djur trängs i ett trångt utrymme. De köptes i samband med SM för några år sedan och används endast vid tävlingar, annars skulle de stackarna aldrig få en lugn stund. Där står också metalldetektorn, som används för att spåra försvunna pilar.

Hur gick det då för Lina Björklund? Jodå, det gick bra, men krokodilen blev hon aldrig vän med.

– Den blev halt tror jag, säger hon och skrattar.

”Man får bara en chans, en pil på varje mål, och det gillar jag. Missar man är det kört. ”

Mer läsning

Annons