Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckat Interpool Open – Gävlespelare tvåa

/
  • Gävlehoppet Robert Solvefjord föll i finalen mot välmeriterade finländaren Mika Immonen.
  • Finländaren Mika Immonen vinnare av årets final.
  • Arrangören och ex-Gävelbon Marcus Chamat var mycket nöjd med årets upplaga av Interpool Open med totalt 169 tävlande.

För tolfte året i rad spelades Interpool Open i Gävle, världsspelaren och före detta Gävlebon Marcus Chamat som arrangerat tävlingen sedan starten var mycket nöjd över helgens tävlingar.
– Här samlas tolv nationer i lilla Gävle för att spela biljard, det är riktigt häftigt, säger Chamat.
Bästa Gävlespelare blev Robert Solvefjord som tog sig enda till final, men föll mot finländaren Mika Immonen som vann med 11–8.

Annons

Marcus Chamat har två titlar sedan tidigare från Interpool Open och ifjol föll han i finalen, i år däremot hamnade han utanför slutspel.

– Det kändes riktigt bra innan, sen åkte jag på ett par tuffa matcher så det var inte riktigt det jag förväntade mig, att åka ut innan slutspelet så att säga, säger Chamat.

På lördagskvällen vann han dock ett sidoevent, finnish shoot out, en tävling som körts i Finland där man spelar ett upplägg. I potten låg x-antal tusenlappar.

– Det är den mest optimala pressen du kan spela under. Det drar mycket intresse, folk vill ju se, spelarna blir ju väldigt nervösa under ett lägg, säger Chamat.

Totalt deltog 64 stycken i sidotävlingen som då Chamat gick segrande ur.

I Interpool Open deltog i år 169 spelare uppdelat på tolv nationer, sedan starten för tolv år sedan har evenemanget kommit att bli en av Europas största biljardtävlingar som stäcker sig över fyra dagar med fyra olika events.

– Det har blivit enormt stort, den har liksom stor potential då det är fyra olika events under samma tävling, säger Chamat och fortsätter:

– Det är Sveriges största biljardtävling utan konkurrens, sett till antal deltagare men även hur mycket uppmärksamhet vi får i media och det snackas mycket om det, det är kul.

Just nu bor Marcus Chamat i Borlänge men han ser sig själv som Gävlebo. Att han skulle bli proffs i biljard var någonting han aldrig trodde, eller ens visste att man kunde bli när han först började spela. Men i slutet av 1990-talet for han över till USA som artonåring för att spela biljard och blev fast där i 5,5 år. I USA toppade han upp sitt spel utvecklades så pass bra att han blev en av de bästa i biljard. 2005 var han rankad etta i världen.

– Intresset i Sverige är inte tillräckligt stort, så för att ligga på topp krävs hela tiden att man reser. Som mest var jag uppe i 300 resedagar på ett år.

Det första Marcus Chamat gjorde när han kom tillbaka från USA var att bli Europamästare år 2000 och det var på det viset som sponsorer fick upp ögonen för honom på ett annat sätt.

– Det var liksom ingen som visste vem jag var eftersom jag kom från USA, men på det viset blev jag fast här hemma liksom.

Sedan dess har han varit en världsspelare och vunnit bland annat sju titlar totalt i europeiska mästerskap och tourer. Ifjol var biljard en del av SM-veckan i Sundsvall och där placerade han sig i alla fyra discipliner varav två guld, ett silver och ett brons.

– Om jag kommer upp i min nivå så kan jag fortfarande matcha vem som helst, säger Chamat och menar att det är svårt att få tiden att räcka till just nu.

I årets final blev det Sverige mot Finland där Gävle BK-spelaren Robert Solvefjord ställdes mot tvåfaldiga världsmästaren och US Open vinnaren Mika Immonen i en mycket jämn match.

– Det känns okej, jag trodde att jag skulle ha en chans men jag gjorde några felstötar... Det är ju inte varje dag man förlorar mot en tvåfaldig världsmästare. Han är som biljardens Ingemar Stenmark, så jag är nöjd, säger Solvefjord.

Solvefjord hade fyra i handikapp vilket innebar att han ledde med fyra poäng när matchen började. Trots det räckte det inte hela vägen mot finländaren som vann sin andra Interpool Open-titel.

– Jag kände press att möta Robert, man måste ha spelat riktigt bra för att ta sig hit, säger Immonen.

Mer läsning

Annons