Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyftarlöfte från Gävle satsar tyngre

/

Åtta svenska ungdomsrekord, tre nordiska och ett inofficiellt europarekord – 15-åriga Smilla Hedström från Gävle imponerade rejält på SM i styrkelyft.

Annons

Smilla Hedström har tränat på gym sedan hon var 13 år. För cirka sju månader sedan bestämde hon sig, tillsammans med sin pappa Tomas Hedström, för att satsa på styrkelyft. Sedan dess har hennes utveckling gått rekordsnabbt.

– Jag gjorde min första SM-tävling i maj tidigare i år och där kvalade jag in till senior-SM. Bara att lyckas kvala in dit var förstås riktigt roligt, säger Smilla.

På SM lyckades hon sedan ta flera rekord.

– Som sagt, bara att kvala in dit var ju så kul, att det skulle gå så här bra var extra roligt och jag är jättenöjd med min fjärdeplats.

Smilla är bara 15 år och kan tävla på juniorsidan tills året hon fyller 19. Just nu tränar hon fem-sex gånger i veckan och försöker att äta en bra kost som komplettering. Siktet har hon på framtiden.

– Jag vill åka till VM i Texas nästa år och slå flera världsrekord i ungdom.

Hur gör du för att komma dit?

– Jag tränar hårt, försöker att bygga mycket muskler som jag sedan kan sätta om till maxstyrka inför tävling.

Under tävlingen drog hon som mest 145 kilo i marklyft, tog 80 kilo i bänkpressen och benböjde 122,5 kilo. Totalt 347,5 kilo, inte illa om man tävlar i 63-kilosklassen.

Mer läsning

Annons