Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Martin från Gävle gör debut i Classic Bodybuilding

/

I helgen tävlar Martin Ekelund i Classic Bodybuilding, en tävling där allting handlar om utseendet och vem som har lyckats forma kroppen bäst.

Annons

Martin har tränat på gym sedan 2009, så det är inget nytt för honom, men nu ska han göra debut i Tammerpokalen, en nybörjartävling inom bodybuilding.

Satsningen har pågått sedan februari och dieten blev totalt 22 veckor lång för Martins del. I klassen som Martin ska tävla i handlar allt om vem som lyckas få den bästa kroppen.

– Allt handlar om helheten, alla delar ska vara i harmoni med varandra. Det måste vara symmetri. Sedan är volymen viktig, alltså stora muskler, proportionsenliga muskler och hårdheten i dem, säger Ekelund.

Träningen har bestått av styrkepass ungefär sex gånger i veckan till en början och ju närmare tävling kom desto mer konditionsträning lades till i planen.

– Muskelkontakten är viktigare än att lassa på allt för tunga vikter, sedan har jag gått morgonpromenader nu på slutet, säger Martin.

Dieten är minst lika hård som träningen och mycket handlar om hur hög disciplin man klarar av att hålla då en sådan här satsning inte tillåter några genvägar.

– Det är mest kyckling, torsk, sötpotatis och ris. Väldigt enkel mat. Jag har inte skalat bort så mycket kolhydrater som många andra gör utan jag har ätit det som krävs för att jag ska kunna prestera, säger Ekelund.

Vad är det som lockar dig in i det här?

– Det är som att bygga och utforma en staty, man kan utvecklas hela tiden. Det är roligt att se bra ut utan kläder och kunna uppvisa en bra fysik. Estetiken är det viktigaste.

Det handlar alltså mest om utseendet och det roliga är att gå upp på scenen för att visa slutprodukten av en lång period av hårt slit. Men inte bara på scenen går det att se de tävlande. Många av de som tävlar i Tammerpokalen bloggar, eller instagrammar under sin resa. Martin har själv delat med sig mycket av sin resa på blogg, facebook och instagram.

Hur påverkar det dig att se dina konkurrenter?

– Det händer ibland att jag surfar runt för att kolla in motståndet. Och visst kan jag tänka ibland att "jäklar vad bra han såg ut". Men sedan får man tänka att det är en nybörjartävling där alla kommer in med ungefär lika erfarenhet. Jag känner ingen prestationsångest. Jag är ganska lugn, sen är det så att allt som läggs ut på instagram kanske inte ser lika bra ut i verkligheten. Det brukar jag ha i åtanke.

Vad är din målsättning?

– Hade du frågat mig för ett år sedan hade jag varit lite kaxigare och sagt pallplats. Nu under resans gång har jag kommit ner lite på jorden. Nu är jag nöjd om jag lyckas pricka formen och göra mitt allra bästa.

TV: Följ livesändningen från Tammerpokalen här.

Mer läsning

Annons