Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miniatyrhästar gjorde succé på Gävletravet

När Hästens dag arrangerades på Gävletravet var de de båda amerikanska miniatyrhästarna Junior och Bulan som väckte störst uppståndelsen.

Annons

De kortväxta kusarna tillhör Ingela Norring. Hon fastnade för miniatyrhästarna efter att ha upplevt en otäck ridolycka. - Jag var rädd för att rida i ett par år och så fick jag syn på den här i en annons, säger hon och vänder blickan mot miniatyrhästen Junior.

Bulan är populär.

Det sägs att miniatyrhästar fanns redan på 1500-talet. Då i form av underhållning i Europas kungliga hov. Men det var först på 1800-talet som man i USA på allvar började renodla rasen. Genom att para de minsta Shetlandsponnyer man kunde hitta och kombinera dessa med ädlare hästar som arabiska fullbod och appaloosa fick man fram en tålig och klok häst i miniatyr.

Även Junior väckte uppståndelse.

Att rida på miniatyrhästarna är uteslutet för de flesta. De kan som mest bära 20 kilo på sina ryggar. Men enligt Ingela Norring finns det mycket annat man kan göra med djuren.- Du kan hoppa, köra dressyr, köra trilla och agility. Precis allting utom att rida. En nackdel, erkänner Ingela, är att det är svårt att få hästarna skodda i Sverige eftersom det inte finns skori deras storlek.

- Men då har vi tennisskor åt dem istället, säger hon.

Mer läsning