Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Modellbilracing

/
  • Med en cirka tio meter lång stållina svingas varje bil igång på den cirkelformade betongbanan. Sedan är det bara invänta rätt läge för ett knapptryck.
  • Estländaren Priit Hoyer skruvar sig redo för sitt första race i GP-tävlingen vid Måsberget.
  • Totalt avgörs sex klasser i Gävle MBK:s GP-tävling. Varje deltagare har fyra race på sig att göra så bra resultat som möjligt.
  • Tönu Sepp vet vad modellbilracingen kan jämföras med. ”Det är en sorts musik”, säger estländaren.

– Världens bästa bana. Nu visar den upp sig på riktigt igen. Grand Prix-tävlingen vid Måsberget ingår i den internationella Grand Slam-serien och är den största tävlingen Gävle Modellbilklubb arrangerat sedan Europamästerskapen 1978. Estländare, tyskar och schweizare bjöd på vinande underhållning i går. I dag fortsätter det att tjuta vid Måsberget.

Annons

Modellbilarna fästs med en stållina till en centrumpåle, och körs sedan runt en gjuten betongbana. Linan är cirka tio meter lång och topphastigheten på bilen mäts elektroniskt under åtta varv.

Bilen startas genom att man med ”handkraft” eller med en startpinne skjuter igång den. När bilen nått önskad toppfart startar ”föraren” en elektronisk tidtagning med ett knapptryck.

Hastigheten kan under körningen avläsas på en display framför föraren. Efter åtta körda varv avbryts körningen. Sträckan per körning är 500 meter. Hastigheterna går upp mot 340 km/h för en motor på tio kubik.

Mer läsning

Annons