Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årsundaförare segrare i tufft ökenrally efter dramatisk avslutning

/

Efter sju sträckor, 270 mil och en sammanlagd åktid på över 33 timmar skiljde det endast två minuter mellan ettan och tvåan i mål i Libya Rallys motorcykelklass.
Michael Lundberg, AMF Årsunda, fick då ställa sig högst upp på prispallen i sin ökenrallydebut efter en dramatisk avslutning.

Annons

Michael Lundberg har mångårig rutin från motocross och enduro, men när han i april deltog i Libya Rally var det hans första ökenrally.

Tävlingen, som sträcker sig från kust till kust i Marocko, är en av de största afrikanska rallytävlingarna efter Africa Eco Race. Under sju etapper avverkades 270 mil och inför den sista dagen såg holländskan Mirjam Pot ut att gå mot en säker seger i motorcykelklassen.

– Jag låg ungefär en timme efter ledaren inför sista dagen. Då fick hon något tekniskt fel på hojen och jag åkte förbi han som låg tvåa, berättar Lundberg för Sporten.

Efter målgången följde en lång väntan för Lundberg för att få reda på vad hans slutplacering skulle bli.

– Jag var först i mål och fick då reda på att de andra kört fel. Jag hade inte alls tänkt att jag kunde köra in en timme på en dag, men jag hade hoppats på pallen.

Det blev inte bara en pallplacering för Lundberg. Pots problem gjorde att hon hamnade utanför pallen och Michael Lundberg ropades upp på prispallen som "the fastest man on two wheels".

– Det var det han sa när jag skulle upp på prispallen. Det var en kul grej, säger Lundberg med ett skratt.

Till skillnad från bilförarna, som har hjälp med navigeringen, får motorcykelförarna både köra och navigera själva genom öknen.

– Jag har kört motocross och lite enduro tidigare, men det här är nytt för mig och jag har fortfarande lite problem med navigeringen. Man kör inte efter GPS utan man kör efter en road book och man måste både köra och hitta rätt.

Trots att han inte hade samma erfarenhet som många av konkurrenterna tog han sig igenom tävlingen utan missöden.

– Ibland lönar det sig att stanna en halvminut i stället för att köra fel i en halvtimme. Lite får man tänka efter.

Efter Libya Rally följde Lundberg nyligen upp succén under Hellas Rally i Grekland. Där slutade han på 13:e plats sammanlagt, femma i sin klass och blev därmed även bäste svensk i tävlingen.

– Jag var hemma i två veckor och hade bara cykeln hemma i två dagar, men det funkade bra ändå. Det var lite kortare och specialen var bara 100 mil, så om man jämför med Libya Rally var det lite lättare på alla sätt och vis.

Den närmsta tiden finns inga större tävlingar inplanerade för Lundberg, som i stället kommer att tävla i crosstävlingar på hemmaplan, men tankarna på att kunna försvara titeln i Libya Rally nästa år finns redan.

– Det är inte helt omöjligt. Det var en bra tävling. Det blir både tävling och äventyr samtidigt.

Se arrangörernas film från målgången i klippet ovan.

Mer läsning

Annons