Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berglund toppar och Söderqvist skuggar

Martin Berglund, Gävle, etta, med Tobias Söderqvist, Årsunda, skuggande strax efter.

Gästrikeförarna hade bra drag under galoscherna i trimmade tvåhjulsdrivna klassen när SM-delen i Svenska Rallyt inleddes i går.

Annons

Tre sträckor stod på dagordningen under den inledande etappen. Först ut var 2,5 mil långa Vargåsen, där dessvärre tidtagningen spökade. Länge efter målgång på etappen (och fortfarande när detta skrevs) var det oklart vem som egentligen kört snabbast.

Helt klart var i alla fall att regerande svenska mästaren, Leif Peterson från Göteborg, kört av vägen och brutit. Samma öde rönte även gotlänningen Johan Holmberg, silverman i SM ifjol. En dramatisk inledning minst sagt…

På dagens andra sträcka, Likenäs, körde Martin Berglund fortast. Gävleföraren hade här knappa nio sekunder i rygg på tvåan, Tobias Söderqvist. Denne skuggades i sin tur av Peter Zachrisson, Säffle.

Även på SS 3 höll Martin Berglund det högsta tempot, nu med tio sekunders marginal till Tobbe Söderqvist. Återigen följde Zackrisson på tredje plats.

Berglund toppade sammandraget vid uppehållet på kvällen, men visste inte med hur mycket.

– Skandal och inget annat. Sådant här får förstås inte förekomma på en SM-deltävling och framför allt inte på Svenska Rallyt, menade han.

Att såväl Peter Zachrisson som Johan Carlsson, Degerfors, fått för bra tider på Vargåsen stod ställt utom tvivel. Frågan gällde hur mycket som felade.Tobias Söderqvist körde in i snövallen på dagens första sträcka och fick använda backväxeln för att komma loss.

– Ingen bra början, men sedan har det varit bättre. På den tredje sträckan tycker jag att vi hade riktigt högt tempo, berättade Tobias.

Enligt den officiella resultatlistan hade han 44 sekunder fram till Martin Berglund och var fyra. Men det troliga är att Årsundekipaget istället höll andra plats.

– Jag är trött i armar och axlar och har ont i kroppen. I morse hade jag dessutom diarré. Hoppas bara inte att jag är på väg bli sjuk, avslutar Tobias.

SM-förarna kör fem sträckor idag, varav den sista är superspecialen på Färjestads travbana. Förhoppningsvis får arrangören ordning på tiderna innan avslutningen på eftermiddagen…

KURT ELIASSON

Mer läsning

Annons