Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsolyckan utreds av trafiksäkerhetsexpert

I söndags omkom AMF Årsundas Fredrik Forsgren tragiskt i en motocrossolycka på Vinäsbanan i Mora.

På uppdrag av Svemo, Svenska motorcykelförbundet, ska nu trafiksäkerhetsexperten Hugo Mellander göra en utredning av händelseförloppet.

– Undersökningen kommer att ta några veckor, sedan hoppas jag få klarhet i vad som exakt hände vid olyckan, säger Mellander.

Annons

Det var i en deltävling av Mafi cup som 20-årige Fredrik Forsgren vid ett hopp voltade framlänges och dog i samband med nedslaget. Enligt Svemo:s sportchef Annika Pettersson var ingen annan inblandad i olyckan.

– Nej, det var inga fler förare involverade i olyckan. Så det är ingen annan som kan ha påverkat det som hände.

• Det har inträffat tre dödsolyckor inom motorcykelsport i Sverige i år.

– Nu i år har det varit extremt. Motocrossen har haft otur i år. Jag har pratat med vår försäkringsmäklare om hur många dödsolyckor vi har haft de senaste åren men vi har inte riktigt fått klarhet i det ännu, säger Pettersson.

• Vad gör ni för att undvika olyckor?

– Vi jobbar alltid med att försöka förbättra säkerheten och speciellt när det inträffar olyckor. Säkerheten är det viktigaste för oss men tyvärr är det väldigt svårt att kontrollera allt vid såna här hastigheter.

• Hur menar du då?

– Problemet är att förarna behöver vara väldigt rörliga vid körningen och hoppen och då blir det problem med att ha för mycket skydd på sig. Så tyvärr är det extremt svårt att skydda sig från den här typen av olyckor.

För att få klarhet i Fredrik Forsgrens olycka har Svemo beslutat att den oberoende trafiksäkerhetsexperten Hugo Mellander ska åka till Mora och göra en utredning om vad som har hänt. Mellander har mångårig erfarenhet av att utreda trafikolyckor och var också anlitad av Svemo vid årets två tidigare dödsolyckor i motocross.

När Sporten pratade med honom i går satt han i bilen på väg till Mora för att påbörja sitt arbete.

• Vad är det du ska göra?

– Till att börja med ska jag kolla på banan och se hur den ser ut. Sedan ska jag intervjua olika personer som var där när det inträffade för att ta reda på vad som hände.

Mellander fortsätter:

– Jag ska naturligtvis också kolla på motorcykeln, om det var något som inte stämde med den. Sen även skyddskläderna om det kan ha funnits några brister i utrustningen.

• Hur går du vidare med de här uppgifterna sen då?

– Om några veckor när jag är klar med undersökningen kommer jag att skriva en rapport till Svemo. Där ska jag förhoppningsvis kunna föreslå eventuella förbättringar för att höja säkerheten i framtiden.

I går hölls en minnesstund för Fredrik i Årsunda. Många anhöriga valde därefter att åka till Vinäsbanan i Mora för att tända ljus och lägga blommor till minne av honom.

Från början var tanken att alla motocrosstävlingar i nedre norra distriktet skulle skjutas upp den här veckan, men sedan Fredriks flickvän berättat att Fredrik själv, vid tidigare tillfällen, inte tyckt att tävlingar ska ställas in vid dödsfall kommer man nu ändå köra.

Alla AMF Årsundas träningar har dock ställts in den här veckan.

– Vår första träning igen kommer att vara på måndag nästa vecka. Innan träningen ska vi mötas upp och träffas för att bearbeta det som har hänt, säger Årsundas lagledare Micke Jansson.

Mer läsning

Annons