Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emil Bergkvists dröm går i uppfyllelse – får chansen i VM-deltävlingen i Finland

Den finska VM-deltävlingen är årets höjdpunkt för allarallyälskare och för Emil Bergkvist går en dröm i uppfyllelse.
"Äntligen!" utbrister 22-åringen från Torsåker.

Annons

Årets upplaga av Neste Rally Finland inleds torsdag kväll. Tävlingen pågår sedan fredag, lördag samt söndag. Start och mål är som vanligtförlagt till Jyväskylä.

Tävlingen går i folkmun även under namnet Finlands Grand Prix. Orsaken är att det går rejält fort på de breda och kuperade grusvägarna. Tveklöst är rallyt det mest spektakulära i hela VM-serien och åskådare från hela Europa – inte minst Sverige – besöker evenemanget varje år.

Emil Bergkvist (till höger på bilden) är tillsammans medco-driver Joakim Sjöberg taggade inför det finska VM-rallyt.

För Emil Bergkvist blir det nu debut i ”Jyväskylärallyt”.

– Det här ser jag verkligen fram emot. Jag har tävlat i Finland förut, men nu får jag äntligen chansen i VM-deltävlingen, förklarar Emil, full av entusiasm.

Bilen som Emil rattar – med co-driver Joakim Sjöberg vid sinsida – är som tidigare under året en Citroen DS3 R5 i WRC2-klassen. 33 mil påde hisnande vägarna väntar duon.

– Vi kör samma bil som i Polen härom sistens och har finslipat några detaljer som ger Emil ytterligare förtroende, berättar Joakim Sjöberg.

Han orkar svetten ur pannan under balaklavan, dock inte av nervositet.

– Visserligen hade jag korta stunder av rädsla i Polen i den fart som Emil körde, men just nu det är värmen som spökar, intygar Joakim.

Efter sju körda deltävlingar i VM toppar britten Elfyn Evans WRC 2 på 80 poäng, fem före finländaren Teemu Suninen. Värmlänningen Pontus Tidemand håller fjärde plats med sina 49 pinnar.

Emil Bergkvist har deltagit i tre av de sju tävlingarna. Med sex poäng i protokollet, tagna i vintras i Rally Sweden, håller han 29:e plats. I Portugal i våras samt i Polen för snart en månad sedan bröt Emil.

Mer läsning

Annons