Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emma från Gävle trea i VM

/
  • Förare Thomas Billman och navigatör Emma Lundén under VM i båtracing.

VM-veckan i Oskarshamn har precis tagit slut och Gävletjejen Emma Lundén slutade på en tredje plats tillsammans med teamkollegan Thomas Billman.

Annons

Veckan har varit intensiv för navigatören Emma Lundén och hennes förare Thomas Billman. I måndags åkte de till Oskarshamn för att ställa i ordning och på tisdagen hölls förarmöten och bangenomgångar inför veckans tävlingar. På onsdagen var det första racet där Lundéns team kom på en sjätte plats. Torsdagen var planerad träningsdag för alla team. Andra racet gick på fredagen och där placerade sig Lundéns team på en tredje plats.

– Det var ganska jämnt mellan oss och ett engelskt team. Vi gick om varandra fram och tillbaka så det var viktigt att ta en bra placering i varje omgång, säger Lundén.

På lördagen kördes det sista och avgörande racet där dem placerade sig på en andra plats vilket totalt resulterade i ett VM-brons.

– När det stod klart att vi tagit VM brons kändes det jättebra, det var riktigt kul, säger Lundén.

Emma och Thomas har inte varit ett team länge, totalt har de lyckas skrapa ihop cirka tio timmars båttid tillsammans innan VM. Därför kan det anses ganska kaxigt val av första tävling.

– Vi åkte till VM direkt! Det är mycket som ska klaffa och visst var det en vild chansning att åka, säger Lundén och fortsätter: …

– För min egen del var jag inte så orolig då jag vet vad jag kan och är en väldigt duktig navigatör.

Den vilda chansningen visade sig gå hem, VM-brons i första gemensamma tävlingen är inget blygt första resultat.

– Vi hade mycket tankar inför VM, självklart siktade vi på pallplats. Jag är en sådan som går in i allt jag gör till 100 procent, säger Lundén.

Hon går in i varje tävling med respekt för vattnet och för den höga farten men är samtidigt lugn i sig själv.

– Man måste vara stark fysiskt och psykiskt och jag har tränat hårt inför säsongen med både löpning och styrka. En sådan här vecka sliter ganska hårt på kroppen så man har inget val än att förbereda sig själv, säger Lundén.

Det är inte bara fysiken som man måste ha full koll på, Emma berättar även att man måste ha lite erfarenhet och kunskap i ryggen:

– Det psykas en hel del på tävlingarna, man hymlar lite om val av inställningar eller propellrar. Det gäller att lita på sin egen instinkt. Mycket av det man hör får man ta med en nypa salt, det kan vridas för att konkurrera ut varandra.

Mer läsning

Annons