Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En kvarts miljard till svenskproffs

De svenska golfproffsen har haft ett bra 2008.
Sammanlagd prissumma för året: nästan ofattbara en kvarts miljard kronor.

Annons

gick det naturligtvis för Robert Karlsson, som vann hela Europatourens penningliga och dessutom såg till att spela hem lag-VM tillsammans med Henrik Stenson. Men tack vare framgångar även för spelare som Helen Alfredsson, Carl Pettersson och Daniel Chopra har svenskarna tillsammans spelat in ungefär 250 000 000 kronor.
– Det är helt otroligt hur bra hur en del har spelat i år. Robert Karlsson har varit otroligt imponerande hela året och titta på Stenson – fast han inte har spelat särskilt bra vecka efter vecka så har han spelat in en massa pengar, säger Daniel Chopra till TT.
Chopra själv är en av dem som egentligen haft ett misslyckat år, men som ändå spelat in 17 miljoner kronor. Förklaringen i hans fall är en tidig seger som räddade bankkontot och dessutom spelrättigheterna för kommande år.
– Det var jätteviktigt. Då har jag haft chansen att ändra svingen, något jag försökt göra i fem-sex år men jag har inte riktigt haft råd att missa så många tävlingar.


– Jag vet inte hur det känns för Tiger Woods, men för mig är det fortfarande samma känsla när man får en prischeck. Jag vet ju hur det kändes när jag inte hade några pengar.
Finanskrisen lär påverka även golfproffsen, och indikationerna från damernas USA-tour är att vissa tävlingar antingen avböjer ett datum 2009 eller helt enkelt minskar prispengarna.
På herrarnas tour är signalerna inte lika illavarslande. Världstrean Phil Mickelson är en av de positiva:
– De flesta företag tittar på saker som de kan skära ner på. Jag tror ändå att PGA-touren kan visa att vi är det bästa verktyg de har för deras begränsade marknadsbudgetar. Vi har ökat stadigt de 15–16 år som jag har varit på touren. Jag kommer ihåg att prispengarna låg runt en miljon dollar när jag först blev medlem, och nu är snittet över sex miljoner dollar. Imponerande, sade Mickelson i samband med Skins game för några veckor sedan.
År 2008 lyckades 31 svenska golfproffs bli miljonärer för året bara tack vare prispengarna – till det kommer naturligtvis övriga intäkter som individuella sponsoravtal.

Daniel Chopra:
– Det är alltid viktigt att spela för något. Är det inte för vinst i en tävling, så är det för topp tio, och på slutet av säsongen spelar man för att komma så högt på penningligan som möjligt. Man måste sikta på något. Och det är alltid lika roligt att få en prischeck.

Mer läsning

Annons