Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färdigsladdat på Rörberg Motorstadion

Med Svemos nya krav finns bara ett alternativ för SMK Gävle.
Efter den 6 september tvingas klubben vinka adjö till speedwayen.
– Det har aldrig funnits någon riktig speedwaykultur här, säger Kurt Westlund, ordförande i rundbanesektionen inom SMK Gävle.

Annons

Ja, snart har speedwaysporten sett sina sista dagar på Rörberg Motorstadion – i alla fall för ett bra tag framöver.

Orsaken:

– Svemo har höjt kraven, med förbättrad säkerhet i form av luftstaket. I elitserien har det redan funnits ett år, i allsvenskan ska det införas nästa år – och sedan är det inte riktigt bestämt än när de övriga, mindre banorna måste gå samma väg. Men redan nu är vi medvetna om att vi inte kommer att klara av det, rent ekonomiskt, säger SMK Gävles legendariske eldsjäl Kurt Westlund.

SMK Gävles ekonomiska resurser är för knapphändiga för att klubben ska kunna hänga med i utvecklingen.

– Det skulle kosta oss en halv miljon att göra det som krävs, och det går inte. Det är för dålig aktivitet inom speedwayen. Det får vara en bana för enbart isracing, helt enkelt, konstaterar Kurt.

Faktum är att SMK Gävle inte har en enda aktiv speedwayförare i dag. Kurts sonson Andreas Westlund körde tidigare för SMK Gävle, men finns numera i Masarna – där även två andra tidigare SMK-förare håller till.

Enligt Kurt har den här utgången bara varit en tidsfråga.

– Så är det ju, det har aldrig funnits någon riktig speedwaykultur här, säger han.

– Det hade varit skillnad om vi hade fått fart på ett lag, allt går att lösa. Men om inte intresset är tillräckligt stort finns det inte så många alternativ. Speedwayen är oerhört het och de som börjar med sporten har två cyklar med sig direkt till den första träningen. Det är inte alla som klarar av kostnaderna.

– Egentligen ingenting. Vi får helt enkelt satsa ännu mer på isracingen. Posa (Serenius) kör fortfarande och så har vi flera andra som är duktiga.

På lördag skulle SMK Gävle egentligen ha arrangerat en avslutningsmatch på Rörberg Motorstadion, men på grund av GP-tävlingen i Målilla är vänskapsmatchen uppskjuten till den 6 september.

– Vi ska samla ihop ett gäng förare, delvis från Masarna. Finlands juniorlandslag kommer att stå för motståndet, berättar Kurt Westlund.

– Jag vet inte, det kan ju svänga fort, om det dyker upp något stjärnskott.

Speedwaysportens alla olyckor har i alla fall blivit SMK Gävles stora olycka, tills vidare.

Mer läsning

Annons