Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guldbröderna från Årsunda

/
  • Tobias Söderqvist vann Trimmat tvåhjulsdrivet i East Sweden Rally. Här i full fart på SS 2 norr om Linköping under fredagskvällen.
  • SM-guld till Tobias Söderqvist (till höger på bilden) samt co-driver Joakim Söderqvist.

Femte raka segern kom i East Sweden Rally!
Och på kuppen blev det SM-guld för Årsundabröderna Tobias och Joakim Söderqvist…

Annons

Säsongens femte deltävling i rally-SM avgjordes i helgen i Linköping med omnejd. East Sweden Rally omfattade nio sträckor på tillsammans elva mil.

Det hela blev till ett mandomsprov. Spöregn, hala vägar och stenar vid vägkanterna ställde till problem för de tävlande. Över halva startfältet tvingades kasta in handduken innan allt var klart på lördagens eftermiddag, ett rekordstort manfall.

Två sträckor kördes i fredags kväll. Västgöten Kristian Johansson tog ledningen i Trimmat tvåhjulsdrivet, men bara 0,7 sekunder före Ludvikas Tobias Johansson. Leif Peterson, Göteborg, höll tredje plats, följd av Tobias Söderqvist – trots allt bara drygt två sekunder från förstaplatsen.

På lördagens inledande sträcka, den tredje totalt, kunde så Tobias avancera till ledning med 2,5 sekunder tillgodo på Tobias Johansson. Efter SS 4 toppade Årsundaekipaget med 16 sekunder – nu närmast före Kristian Johansson.

Söderqvistbröderna vann därefter tre av de fem återstående sträckorna och försprånget kom till slut att omfatta en knapp halvminut. Kristian Johansson slutade tvåa, medan gotlänningen Johan Holmberg tog tredje plats – en minut och 18 sekunder på efterkälken.

– Det var en besvärlig tävling med konstiga förhållanden. Fick väja och bromsa mig förbi stenar på vägen bland annat, berättar Tobias.

Som dock lyckades klara sig från punkteringar och avkörningar i halkan.

– Riktigt skönt att det gick vägen. Det oflyt som varit i flera säsonger verkar nu ha vänt till det motsatta i år, fortsätter han.

Faktum är att Tobias och Joakim Söderqvist är obesegrade i SM hittills i år. Fem förstaplatser på lika många tävlingar talar ett tydligt språk. Med 86 poäng i protokollet – av 90 möjliga – är SM-titeln i hamn, trots att en deltävling återstår att köra. Hela 37 pinnar skiljer till tvåan Leif Peterson, Göteborg, vilket är ointagligt.

– Jag värderar guldet högt. Anser nog att Trimmat tvåhjulsdrivet är den jämnaste och tuffaste klassen av de fyra som finns i SM, menar Tobias vidare.

Vad är då förklaringen till flytet i år?

– Vi har verkligen kämpat, inte minst i garaget. Sett till att bilen är på topp. Dessutom har körningen stämt riktigt. För några år sedan var tempot något lägre på grus jämfört med vinter, men nu är det hugget som stucket. Självförtroendet har växt, avslutar Tobias Söderqvist.

I Trimmat fyrhjulsdrivet kunde Ludvikas Robin Friberg vinna med 1,5 sekund före 18-falige svenska mästaren Mats Jonsson, Forshaga. Värmlänningen Fredrik Åhlin ledde till en början, men körde av vägen och tvingades bryta.

Joachim Carlström, Gullabo, segrade i Otrimmat fyrhjulsdrivet och i Otrimmat tvåhjulsdrivet tog Mattias Ledin, Kopparberg, hem spelet.

Rally-SM avslutas med Rally Uppsala första helgen i oktober månad.

Mer läsning

Annons