Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högberg blir en favorit inför SM

Fem endurosegrar för Pontus Högberg hittills i vinter talar sitt tydliga språk.
I helgen får 17-åringen från Valbo räknas som en av favoriterna när SM inleds i Östersund.

Annons

Pontus, som tävlar för Skutskärs MS, har gott påbrå vad gäller motorsport. Pappa Bosse tillhörde under flera decennier elitskiktet i motocross (och var också nära att sätta världseliten i enduro på plats i VM-deltävlingen i Gävle 1993).

Även Pontus har haft motocrossen som högsta prioritet hittills och hållit till högt upp i resultatlistorna. Men till 2011 års säsong bytte han gren och numera är det i huvudsak enduro som gäller.

– Jag fick chansen att ingå i Team Suzuki Sweden som en av fem förare. De fyra övriga kör motocross, medan jag ska satsa på enduro, berättar Pontus.

Redan i Novemberkåsan i höstas visade han framfötterna. Pontus vann överlägset Bilmetro Challenge för de körkortslösa förarna.

– Tidigare höll jag igång motocrossformen vintertid genom att köra enduro. Men i år blir det satsning fullt ut på grenen..

Faktum är att Pontus även i fjol körde den första deltävlingen i enduro-SM. Vann ungdomsklassen på lördagen och blev därefter tvåa i junior-SM dagen därpå.

Han tampades senare på säsongen om en topplats i motocrossens junior-SM när en otäck incident i Mascupens inledning i Rättvik veckan efter midsommar tillfälligt fick honom på tillfällig reträtt. Ena armen bröts efter en vådlig framlängesvurpa. Men efter det att skadan läkts var Pontus tillbaka på banorna med bibehållet tempo.

Hittills i år har han gjort rent hus i endurocupen Östra Open. Fem förstaplatser och en andra innebär att han toppar sammandraget överlägset. Dessutom har han hunnit med ett par totalsegrar också, det vill säga spöat samtliga elitåkare.

– Verkligen roligt att det fungerat så bra. Jag ser fram mot helgen, förklarar Pontus.

Som förstås också får den obligatoriska frågan:

• Blir det seger i junior-SM premiären?

– Tja, jag vill inte sticka ut hakan och lova något. Men jag ska göra mitt allra bästa.

KURT ELIASSON

Mer läsning

Annons