Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kanonavslutning på fullspäckad tävlingshelg

/

Favoritfall och rekord när finalerna kördes på Tierp Arena

Annons

De som slopat stranden till förmån för dragracingbanan blev säkerligen inte besvikna, när söndagens elimineringar inleddes med att tyske Timo Habermann satte nytt Europarekord i Top metanol dragster med tiden 5,20.

Lite av en upset blev det i Pro stock när kvalåttan Jan Eriksson från Västerås slog ut kvalettan och EM-ledaren Jimmy Ålund i första rundan.

Ålund hade kört sönder sin bästa motor, och reservmotorn var inte potent nog. Han ledde bara EM med 14 poäng, och söndagens resultat kan bli avgörande för utgången av EM.

Jan Eriksson slog därefter ut Michael Malmgren, och stod därmed i final där han mötte EM-tvåan Thomas Lindström.

– Det var startmotorn som gick sönder. Synd, men nu kör vi i England och avslutar säsongen där, säger Eriksson.

I och med vinsten går Thomas Lindström upp i EM-ledning. Jimmy Ålund vet inte om han hinner reparera sin motor till European Finals i England så han kan vara med och slåss om EM-guldet.

– Men vi ska göra vad vi kan.

I Top metanol funny car var Mikael Larsson från Storvik nöjd med helgen, även om han inte avancerade till andra rundan.

– Målet var att ta sig nerför banan, och det gjorde vi. Vi har satt upp mål och dem ska vi beta av eftersom. Vi går inte vidare innan vi uppnått det föregående målet.

Klassen vanns av kvalettan Johan Lindberg, som besegrade Leif Andreasson i finalen.

I Pro mod vanns finalen av Michael Gullqvist. En preliminär poängräkning säger att Mats Eriksson från Borlänge fortfarande är i EM-ledning före Gullqvist, och att finalerna i England kommer att bli en riktig rysare.

Helgens stora vinnare var utan tvekan Anita Mäkelää, som förutom Europarekordet även vann klassen. Dock behåller svenske Mikael Kågered EM-ledningen.

I finalen besegrade hon maltesen Duncan Micallef.

– Det var tajt. Jag såg inte Duncan – men jag hörde honom. När vi gick över mållinjen visste jag inte vem som vunnit, det var mitt team som berättade det, säger Anita. .

Mer läsning

Annons