Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lejonen har överraskat alla

Efter fem omgångar av elitserien i speedway toppar nykomlingen Lejonen från Gislaved tabellen. Överraskande för de flesta, även lagets förare. – Alla hjälps åt, då blir det bra resultat, säger lagets fixstjärna, regerande världsmästaren Nicki Pedersen.

Annons

Inte sedan 1995 har ett lag kommit från andraligan och gått rakt upp och vunnit SM-guld i speedway. Då lyckades Rospiggarna med bland annat Greg Hancock och Jason Crump i laget.

Frågan är om Lejonen kommer att lyckas?

– Jag tror inte att vi räcker hela vägen men starten har varit mycket bra. Vi jobbar som ett lag, hjälper varandra med inställningar och har väldigt kul tillsammans, förklarar Nicki Pedersen.

– När jag kör för laget tänker jag inte på att jag är världens bäste utan på att laget ska vinna. De andra i laget är inte bäst i världen men alla hjälper till att jobba in poäng och det är det viktigaste, fortsätter han.

Pedersen är elitseriens främste poängplockare efter fem omgångar med 68 poäng inkörda. Men han är inte ensam om att ha gjort ett bra jobb i Lejonen.

David Ruud är en annan av lagets nyckelförare. Han bor dessutom i Gislaved och är något så ovanligt som en äkta hemmaförare.

– Det snackas väldigt mycket speedway överallt, det är omöjligt att gå och handla utan att snacka speedway och alla förväntar sig att man har tid över, säger Ruud.

– Under tävlingarna på hemmabana känns det som man känner alla i publiken. Det innebär press men samtidigt ett härligt stöd, fortsätter han.

Ruud var inblandad i en mycket otäck vurpa i Polen 2006. Hakade fast i en konkurrent och for med full fart rakt in i skyddsstaketet och fortsatte sedan genom luften och landade utanför banan. Kraschen kunde kostat honom livet.

Fortfarande har han kvar en stålplatta i bäckenet som minne av kraschen men han är i stort sett helt återställd, och är lagets tredje bäste poängplockare.

– Jag hade tur, det saknas fortfarande lite känsel i högerbenet men det kommer jag att få leva med resten av livet. Efter den kraschen har jag börjat planera min körning bättre och det har givit bra resultat. Jag har lyckats bättre med omkörningarna i år, säger han.

Lejonen möter under tisdagen Piraterna hemma och har då goda möjligheter att behålla serieledningen. På hemmaplan är laget obesegrat, båda smålandsrivalerna Dackarna och Vetlanda, som tippas som finallag, har fått vända hem utan poäng.

Mer läsning

Annons