Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckat rallygrepp i Årsunda

Drivers Open ska rädda återväxten inom bilsporten är det tänkt.
I söndags avgjordes den andra tävlingen i distriktet – på Årsunda motorstadion.

Annons

Tjoget förare hade nappat på idén. Tävlingsledaren Per-Arne Ljung i arrangörsklubben Hofors MS var nöjd med dagen.

– Det har fungerat riktigt bra i dag. Ett tiotal bärgningar efter visiter i snövallen, men det hör till, berättar han.

Drivers Open körs med renodlade standardbilar. Banorna får enligt reglementet inte tillåta hastigheter över 80 kilometer i timmen. Förarna ska ha hjälm och trepunktsbälte. Licens är nödvändigt, men kan lösas på plats.

– Grundtanken är att det ska vara enkelt. Vem som helst med körkort som är sugen att prova på bilsport till en låg penning kan ställa upp i den här tävlingsformen, förklarar Per-Arne Ljung.

Han tillhör själv rallyeliten i distriktet sedan många år tillbaka. Började tävla redan i mitten på 1970-talet. På den tiden kunde man köra rally med den egna privatbilen, vilket många också gjorde.

Problemet i dag med de traditionella bilsporterna är att det krävs mycket för att komma till start, inte minst en stor ekonomisk uppoffring – tävlingsbil med omfattande säkerhetsutrustning, servicebil och transportsläp.

– Drivers Open kan vara ett insteg. Kanske blir man som tävlande sugen på att ta steget vidare, avslutar Per-Arne Ljung.

Två krokiga sträckor stod till buds i Årsunda. Dessa kördes flera gånger och de tävlande fick verkligen vrida på ratten för att klara det hala underlaget och hålla sig ifrån snövallarna. Vann gjorde Daniel Haglöf.

KURT ELIASSON

Mer läsning

Annons