Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oväntad EM-start för Pontus

– En kul grej, visst, men jag kommer att ge mitt allra yttersta!

Pontus Högberg kör enduro-EM i Polen i helgen – hastigt och lustigt påkommet…

Annons

Inför årets säsong fick Pontus kontrakt med Suzuki och ändrade fokus på sitt tävlande – från motocross till enduro. Satsningen gäller i första hand junior-SM, där Valbokillen (tävlande för Skutskärs MS) inledde med en fjärdeplats i klass 2 i upptakten i Östersund i februari.

Han har även kört Östra Open i vinter och gjort rent hus med fem segrar på sex starter.

Men det stora lyftet kom efter påskhelgen. I samband med träningsläger i Tibro fick Pontus chansen att tampas om en plats i Six-Days, lag-VM, i Finland i slutet på sommaren.

– Svenska motorcykelförbundet, Svemo, ställer upp med flera lag i Six-Days, bland annat ett med bara juniorförare. Det är här jag har chansen att få vara med, berättar Pontus.

Det finns emellertid ett krav:

– Jag måste köra minst en internationell tävling för att visa min kapacitet. Bästa alternativet är EM-deltävlingen i Kiecle, Polen helgen 7-8 maj.

Och därmed blev det bråda tider. Pontus blev med kort varsel tvungen ta MC-körkort för tung motorcykel, ordna fram pengar och fixa all pappersexcercis. Med mera.

– Vi har kämpat hårt hela familjen. Polentävlingen kostar 15 000 kronor med resan inräknad. Tack vare välvilliga sponsorer löste det sig till slut, fortsätter Pontus.

Svemo hjälpte till att ordna med uppkörning för körkortet när väntetiden i Gävle blev för lång. Detta klarades av på T2:s regemente i Skövde förra veckan.

– Dessutom har pappa, mamma och storasyster Sandra ställt upp till hundra procent i det här. Annars hade det aldrig fungerat!

Pontus pappa är Bosse Högberg, en av distriktets bästa motocrossåkare under flera decennier. Den minnesgode kommer säkert ihåg när Bosse körde skjortan av flertalet etablerade fabriksförare i samband med den svenska deltävlingen i enduro-VM i Gävle 1993.

Vilka förhoppningar finns då inför EM-deltävlingen – som alltså avgörs i Kielce 50 mil från Gdansk, fredag och lördag?

– Ska göra mitt allra bästa. Bland annat tänker jag promenera alla sträckor och prov i förhand eftersom åkning på motorcykel är förbjuden. Dessutom har jag tränat fysik stenhårt hela våren. Vi får se hur långt det räcker, avslutar Pontus.

Mer läsning

Annons