Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Posa” i tårar efter SM-guld

Posa Serenius tog sitt 21:a SM-guld när SM-finalen avgjordes i ABB Arena i Västerås igår eftermiddag.

Gävleveteranen vann en synnerligen dramatisk A-final före jämten Per-Anders Lindström.

Annons

Men det var en märkbart tagen Posa som tog emot publikens ovationer vid prisutdelningen. Tillbaka i depån brast alla tillbakahållna känslor ut i gråt.

Lagkamraten – och nära kompisen – Peter Koijs tragiska dödsolycka på samma plats tre kvällar tidigare blev i all hast påtaglig.

– Ja, det blev helt enkelt för mycket när spänningen från själva tävlingen släppte. Gråten gick inte att hålla tillbaka, berättar Posa själv någon timme efteråt.

• Hur går tankarna nu då – känns den rätta guldglädjen?

– Till och från. Det som hände i onsdags har förstås satt djupa spår. Men eftersom ”Koijen” och jag både var klubbkompisar och reste mycket tillsammans till och från tävlingar så finns ändå känslan att det till viss del var ett SM-guld tillägnat även honom!

Tre förare dominerade grundtävlingen. Per-Anders Lindström tog här full pott, medan Posa slutade på 14 poäng och Stefan Svensson, Örnsköldsvik, 13. Trion möttes i det 20:e och sista heatet och bjöd på stort raffel, där alla tre var i ledning under något skede. Lindström kunde varvet före mål ta sig förbi Posa och vinna.

Allt var upplagt för ytterligare en rysare i A-finalen, något som också blev fallet. Tyvärr inte på det vis som förväntats utan på grund av en olycka (en i en lång rad), som avslutades med handgemäng!

Lindström knep kommandot i starten, före Svensson och Posa.

I den andra kurvan satsade så Svensson på en omkörning, men det bar sig inte bättre än att Lindström hamnade i sargen. En rejäl smäll, där även Hammarbys Fredrik Johansson körde omkull.

Efter det att Lindström rest på sig blev det för mycket adrenalin.

Han gav sig på Svensson med knytnävarna och kollapsade i sekvensen efteråt själv på isen och fick tas om hand av sjukvårdspersonal. Ett scenarie som hämtat ur en dålig dokusåpa...

– Tråkigt. Jag ska själv låta det vara osagt om det var kontakt eller inte, hann inte se. Men slagsmål hör ju inte hemma i motorsporten, menar Posa.

Efter en stund kom beskedet att Stefan Svensson uteslutits på grund av ojuste körning.

Lindström tilläts – boxningsmatchen till trots – att ställa i omstarten.

Här var det Posa som drog iväg först av alla när starten gick. Lindström följde hack i häl och närmade sig, men fick sedan ett sprätt och var ytterst nära ramla omkull. Därmed fick Posa den lucka han behövde för att ta segern.

Av övriga Gävleåkare slutade Joakim Plyhm nia, Magnus Lundgren elva och Fredrik ”Figge” Olsson besviken tolva. Lars Nyqvist slutade på 15:e plats.

Efter Peter Koijs olycksaliga dödskrasch i onsdags ville av naturliga orsaker inte den rätta finalstämningen infinna sig. Tävlingen innehöll även alltför många omkullkörningar för att det skulle vara roligt.

Mer läsning

Annons