Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordhett kval i Tierp

/
  • Finska Anita Mäkelää är kvaletta i Top ufel.
  • Niclas Andersson har haft problem i kvalet, men förstarundan, då han körde 5,93, räcker fortfarande till en tätplacering i kvalet.
  • Thomas Lindström, Stockholm, jagar poäng i EM-serien. Han ligger för närvarande tvåa.
  • Flerfaldige EM-vinnaren Jimmy Ålund, Norrköping, leder EM-serien, men bara med 14 poäng.
  • Anders Nilsson, Älvdalen, hade problem i kvalet på fredag eftermiddag och fick rulla undan. Men på lördag funkade bilen bra igen.
  • Michael Gullqvist, Hässelby, kör 5,8-tider i Pro modkvalet.
  • Så här glad var Ari Pietelä över sitt nya personbästa.
  • Mikael Larsson från Storvik är inkvalad som femma i Top metanol funny car.
  • Snabbast i Europa är Anita Mäkelä, som satte ett nytt Europarekord i sista kvalsvängen.

Vilken rekordlördag det blev på Tierp Arena. Redan tidigt på morgonen ringlade köerna en mil långa. Och alla som trotsade värmen fick valuta för sina pengar. För rekorden stod som spön i backen

Annons

Det var många som valde att tillbringa den soliga och varma lördagen på Tierp Arena för att ta del av dragracing av världsklass.

I Pro stock är flerfaldige EM-vinnaren Jimmy Ålund kvaletta, men nöjd med helgen är säkerligen både Borlänges Simon Gustavsson, som bättrat sitt personbästa till 6,72. Även Arilds Michael Malmgren förbättrade sitt personbästa flera gånger under kvalet, och stannade till slut på 6,61 och en fjärde kvalplats.

Bengt Ljungdahl, ursprungligen från Delsbo, bättrade även han sitt personbästa rejält, och det lyder nu 6,84. Med den tiden hamnade dock Ljungdahl utanför stegen. För att kvala in krävdes 6,758, vilket är den snabbaste Pro stock-stegen i Europa.

I Pro mod är Michael Gullqvist från Hässelby kvaletta på 5,84. Niclas Andersson från Näsviken fick till en riktigt bra runda på fredagen, men vid de följande kvalrundorna hade Niclas problem både med växellådan och med fästet, men hans 5,93 räckte ändå till en andra kvalplats.

Mats Eriksson, Borlänge, som ligger i EM-ledning, körde stadiga 6,0-tider, innan han, vid sista kvalkörningen på lördag, klämde till med en 5,96 och klev därmed upp på en tredje kvalplats.

I Top metanol funny car tog Johan Lindberg hand om första kvalplatsen med tiden 5,59.

Mikael Larsson, Storvik, hade lite problem i kvalet. Först stötte en i teamet till brandsläckaren så Larsson inte kunde köra. Rundan därefter kom Larsson själv åt en knapp som stängde av motorn efter burn-outen. Men i lördagens sista kval gick allt vägen, och han är inkvalad som femma.

Ett av det sista publiken fick se var ett nytt Europarekord i Top fuel, satt av finska Anita Mäkelä. Efter att ha kört 3,905 tidigare under lördagen, bättrade hon till 3,87, vilket innebar nytt Europarekord.

Förutom Anitas rekord, blev det nytt hastighetsrekord i Pro mod, och fram till lördagen hade sex Top fuelförare och hela 16 Pro modförare satt nya personbästa,

Mer läsning

Annons