Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjölander – mästaren!

Andreas Sjölander – svensk mästare i rally! Årets fjärde och sista deltävling, Bilamtrofén i Norrköping, utvecklade sig till en rysare av sällan skådat slag… – Ja, vilken nervpärs. Men det känns otroligt skönt att det blev guld till slut, summerade en mycket nöjd Andreas efter målgången på lördagseftermiddagen.

Annons

Som inför epilogen i SM höll fjärde plats i tabellen för klassen otrimmat tvåhjulsdrivet. Chans på medalj – javisst – men för att ta guld skulle fordras att allt och litet till gick vägen.

Efter fredagens inledande etapp höll Gävleföraren andra plats efter Viktor Henriksson från Nynäshamn. I det läget hade Andreas Gullstrand, Kil, redan tvingats bryta.

Lördagen den 13:e blev därefter en lyckodag för Andreas. Han avancerade till ledning samtidigt som Viktor Henriksson (med Håkan Palm från Sandviken som codriver) tappat flera minuter på grund av en läckande bränsleledning.

Inför den elfte och sista sträckan skilde därefter en sekund mellan Andreas Sjölander och tvåan i det läget, Patrik Johansson, Växjö. I mål var det dött lopp mellan de båda!

Då säger regelverket att poängen delas lika. Och eftersom Viktor Henriksson till slut fick nöja sig med sjätte plats kunde Andreas lägga beslag på SM-guldet.

– Helt otroligt egentligen. Jag tog titeln med en tiondels sekund i marginal. Snacka om att man var nervös innan allt räknande var klart…

Totalt blev det 77 poäng för Andreas. Henriksson och bronsmannen Fredrik Menck, Motala – fyra i Bilamtrofén – slutade på 74 pinnar vardera.

– Nu ska vi fira i kväll. Det kan du skriva upp, avslutar Andreas Sjölander, som på kuppen också säkrade guldet i junior-SM för andra året i rad.

I trimmade tvåhjulsdrivna klassen svarade Tobias Söderqvist från Årsunda för en helgjuten insats. Tempot räckte till en tredjeplats, ynka 1,3 sekunder från att bli tvåa.

– Vi är riktigt nöjda. Det var kamp hela tävlingen och det är kul, berättar Tobias.

Han höll andra plats flera gånger under tävlingen, bland annat före slutsträckan. Här kunde emellertid västgöten Kristian Johansson pressa sig förbi.

Totalt i SM slutar Tobias sjua efter att ha tvingats bryta två av de fyra deltävlingarna.

Mer läsning

Annons