Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderforskillar vann VM i gummibåt

Tobias Vikström, 31, och Mattias Järvi, 20, från Söderfors är på sitt första VM.

De började med att vinna ett VM-guld.

– En fantastisk känsla, säger Tobias Vikström på telefon från Sydafrika.

Annons

Det handlar om gummibåtar, så kallade Thundercats, där VM varje år avgörs just i Sydafrika. Det var där sporten startade i början på 1980-talet, som ett sätt för livräddarna att få mäta sina krafter med varandra.

Sedan har det spridit sig, framför allt till Australien, Nya Zeeland, England – men också till Sverige.

Tobias Vikström började köra för tre år sedan och när några bekanta inom sporten ändå skulle åka till Sydafrika den här gången så hakade han på.

Han fick med sig kompisen Mattias Järvi, som är så kallad co-pilot. Han ska sitta fram och få båten att gå så jämnt i vattnet som möjligt med hjälp av sin egen kroppsvikt, som en burkslav i sidvagnsmotocross ungefär.

– Det roliga är ju att Mattias aldrig gjort det här förut. Och så går vi och vinner guld, de sa att det bara är sydafrikaner som vunnit här tidigare, säger Tobias Vikström.

Guldet åktes hem i floden Vaal strax utanför Johannesburg, i grenen långdistans. Och det var en kombination av bra material och en lyckad taktik som låg bakom segern.

– Vi köpte en ny båt här nere och en ny motor som vi grejat med och lyckats ställa in rätt. Sen fick vi hjälp med att låna en speciell propeller, loppet gick på hög höjd och det ställer lite speciella krav på utrustningen.

– Sen satsade vi på att köra hela loppet utan att tanka. Båten var väldigt tung i början men på tredje varvet passerade vi han som vann här förra året när han skulle in för tankning och sedan drog vi bara ifrån. Det var en fantastisk känsla när vi gick i mål som etta, och det roligaste av allt var nog att sydafrikanerna själva var så glada för vår skull, säger Tobias Vikström.

Men någon tid att fira det oväntade VM-guldet fanns inte. VM fortsatte med rundbana, där Vikström/Järvi slutade tvåa i sin klass (standard) och just nu har VM dragit vidare till stränderna utanför Durban för så kallad surfing, där det handlar om att betvinga havets element.

– Det är ganska hård sjö så vi försöker sejfa och ta oss i mål oskadda, i så fall ligger vi på pallplats.

Inför den avslutande surfingen ligger Vikström/Järvi på en andraplats totalt.

Mer läsning

Annons