Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderqvist spurtade hem segern

/
  • Bröderna Tobias och Joakim Söderqvist vann Trimmat tvåhjulsdrivet i Askersund och toppar SM med fyra raka segrar.
  • Martin Eliasson, med co-driver Joakim Renberg, segrade i Grupp E i Rally Askersund. Skutskärsduon håller andra plats i riksmästerskapet inför epilogen i Sigtuna den 19 september.

En spurt som hette duga avgjorde kampen.
Tobias Söderqvist vann klassen Trimmat tvåhjulsdrivet i Rally Askersund, säsongen fjärde deltävling i SM!

Annons

Rally Askersund omfattade åtta sträckor, tillsammans mätande 9,5 mil. Hela tävlingen avgjordes under lördagen – med andra ord en intensiv dag i skogen.

Kampen stod stenhård i Trimmat tvåhjulsdrivet i det inledande skedet. Inblandade som så många gånger förut var Tobias Söderqvist/Joakim Söderqvist från Årsunda, samt Leif Peterson/Toni Sundqvist, Göteborg, i var sin Toyota Corolla.

Tobbe knep ledningen med drygt tre sekunder efter två körda sträckor, men Leif kom snabbt i retur. Efter SS 4, halvtid, ledde den sistnämnde med samma marginal…

Med sex sträckor avklarade höll Leif Peterson fortfarande ett grepp om ledartröjan. Det skilde nu 5,6 sekunder till Tobias Söderqvist. Comebackande östgöten Jimmy Joge höll tredje plats, distanserad med 16 sekunder.

Två mil långa SS 7 skulle bli avgörande. Här hittade Tobias och Joakim Söderqvist ett tempo som ingen av de övriga förmådde matcha. Samtidigt fick Peterson/Sundqvist motorproblem och vid sträckmålet kom hela 21 sekunder att skilja till de sistnämnda – och det blev skifte i toppen.

Tack vare 14 sekunder bättre tid på slutsträckan var det därefter inget snack om saken: Bröderna Söderqvist tog segern med halvminuten tillgodo på Leif Peterson.

– Jag hade på förhand bestämt mig för att ta lite extra på den sjunde sträckan. Den passade mig perfekt, berättar Tobias.

Totalt i SM har han nu fyra raka förstaplatser och toppar tabellen på 68 poäng, mot 49 före Peterson. Mycket ska nu till för att SM-guldet inte ska hamna i Årsunda…

– Men det gäller att lägga upp rätt strategi i de kommande tävlingarna i Linköping samt Uppsala. Många gånger är det svårare att köra på säkerhet jämfört med att ta i för fullt!

I Trimmat fyrhjulsdrivet tvingades Martin Berglund, Gävle, dessvärre kasta in handduken redan på den första sträckan med tekniska problem. Vann klassen gjorde till slut Mats Jonsson, Forshaga, efter att två av konkurrenterna kört av vägen och tvingats bryta. Först var det tabelledande Jerker Axelsson, Trollhättan, som rullade på tak på SS 5 och kvaddade sin Subaru. Därefter sladdade Ljusdals Patrik Åkerman in i en vägtrumma på sträckan efter och slog hål i oljetråget.

Algot Öberg, Västerås, tog hem spelet i Otrimmat fyrhjulsdrivet, medan gotlänningen Christoffer Jacobsson vann Otrimmat tvåhjulsdrivet.

Rally Askersund gällde även som femte deltävling, av sex, i Riksmästerskapet för Klass Standard (VOC/Grupp F samt grupp E). De fyra avslutande sträckorna stod på agendan, totalt 5,5 mil.

Skåningen Thobias Svensson tog ledningen i Grupp E och behöll den efter sträcka 2. Dock skilde bara två sekunder till Skutskärs Martin Eliasson, som vanligt med Joakim Renberg som co-driver. Ytterligare tolv sekunder efter följde mästerskapsledande Niklas Ledin, Kopparberg.

På den efteråt följande två mil långa sträckan ryckte Eliasson, medan Svensson punkterade. Summan av det hela blev att förstaplatsen gick till Eliasson/Renberg med hela 32 sekunder i rygg på Niklas Ledin. Grupp F/VOC vanns av hemmaåkaren Alex Wikvist.

I RM-tabellen är det nu spännande värre inför epilogen i Sigtuna den 19 september. Niklas Ledin leder, men skuggas nu hack i häl av Martin Eliasson. Chans till slutseger har även tabelltrean Thobias Svensson, liksom jämten Niklas Nilsson (trea i Grupp F i Askersund).

Mer läsning

Annons