Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har kvartssamtalet fått ett hockeyansikte

Det här är jag helt säker på, fråga mig inte varför: Efter bara 24 sekunder sköt Luleås Joonas Vihko – och pucken tog så klockrent i ribban att klangen kunde ha varit med på tolvslaget häromdagen. Hade Thomas Greiss stått hade det skottet gått in.

Annons

Nu stod Svedberg, nu vann Brynäs, och nu har Niklas Czarnecki gett kvartssamtalet ett hockeyansikte istället.

Efter tre raka förluster var Brynäs på väg mot nått slags personligt bottenrekord under den delen av elitserien som har nån typ av junior-VM-skugga över sig.
Brynäs och JVM är och har varit en återkommande snackis, och anledningen är självförvållad när klubben under några år byggts om till plantskola.
Men det gick bra båda åren när supermålvakten Jacob Markström försvann på landslagsuppdrag, reserverna Anders Lindbäck (den ni!) och Eddie Läck växte in i målet.

Men under förra veckan spelade Brynäs verkligen mellandagshockey, och gav bort hemmamatcherna mot Södertälje och Modo. En tredje förlust borta mot Frölunda däremellan gav en sällsynt svart statistik.
En fjärde förlust hade gett Micke "Nej-vi-värvar-inte-utan-använder-de-spelare-vi-har-tillgång-till Sundlöv, tränaren Niklas Czarnecki, Greiss, resten av laget, hela styrelsen, delar av kanslipersonalen, samma utsatta position som Julbocken alltid intar så här års.

Niklas Czarneckis metod att kalla in vissa delar av laget på samtal har inte samma mystik kring sig som Tommy Sandlins samurajtal en gång i tiden (SM-finalerna mot Luleå våren –93).
Czarnecki är heller inte någon drama queen som ställer sig på sargkanten och vrålar, eller låter alla förstå att han gör rätt men alla andra fel. Han sänker istället tonläget, resonerar, ställer krav och bygger gemensamma mål.
Det är egentligen inte så dramatiskt.
Det är bara seriöst och målmedvetet.
Och vinnande. I alla fall i går.

Listan över de spelare som blev inkallad till Czarnecki är självklart hemligstämplad. Men en av spelarna var Sebastian Lauritzen och han var bra igen och visade vägen med sitt 1–0-mål som exploderade ur en ny tekningsvariant som lurade Luleå.
Brynäs gjorde jobbet från eget kortplank och framåt, och lämnade inte alltför många blottor.
De som uppstod täcktes igen av en mycket bra målvaktsinsats av Niklas Svedberg.

Svedberg är målvakten som tillbringat hösten i ett gammalt tyskt kylskåp, och när vi ringde och frågade idrottskändisar visade vad de ville ha i julklapp svarade han "Speltid".
Det var det roligaste jag hört på rätt länge.
Nu fick Svedberg speltid, och han lämnade isen med sin första nolla för säsongen. Svedberg har vilat sex matcher, och stod senast en enstaka match mot just Luleå på bortaplan – då Brynäs skrällde och vann.

Czarnecki vände en dålig trend med sina kvartssamtal, men matchen och Svedberg visade också att Brynästränaren under hösten slängt bort en rad poäng genom att envisas att matcha Thomas Greiss mot tänkta stordåd.
Jag tror den tiden och idén är över.
Nu tror jag att Svedberg konkurrerar på samma villkor som lånet från San José i NHL, och att denna absolut står på tisdag, på torsdag – och kanske även på lördag mot mardrömslaget Södertälje.
För i går vann Svedberg matchen för Brynäs. Det har Thomas Greiss tyvärr inte gjort vid speciellt många tillfällen.

Boltic–SAIK 0–14. Sju mål av Christoffer Edlund. SAIK åkte tydligen inte ens till Karlstad med fullt lag, men tionde raka segern blev det ändå.

Emil Jönsson vann sprintloppet i Oberstdorf. Med nån centimeter. Behåll den tåspetsen.

Mer läsning

Annons