Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya grepp lockar fler till O-ringen

När O-ringen nu arrangeras för 44:e gången är det två saker som skiljer Sälens 5-dagarsorientering från alla tidigare upplagor:
En av etapperna löps i fjällterräng.
Orienterarna bor i stugor och lägenheter.
Dessa två nyheter har gjort att deltagarantalet rakat i höjden ordentligt. Drygt 20 700 är anmälda.

Annons

De senaste 15 åren har som mest 16 000 deltagit i O-ringen, 1997 bara drygt 11 000. Nu är man plötsligt tillbaka på 1990 års nivå och endast rekordåren 1983-85 är större.
– Visst trodde vi att vårt koncept skulle locka många, men detta är långt över förväntan, säger 5-dagarsgeneralen Jimmy Birklin.
Trycket blev så stort att antalet erbjudna bäddplatser tog slut i våras. 7 000 deltagare fick själva ordna sitt boende bäst dom kunde. Och det kunde de allra flesta. Nu finns det t o m platser över. Och den traditionella jättecampingen är reducerad till 400 vagnar vid Tandådalens fasta camping.
Även bland gästrikarna är intresset större än på länge. Distriktets klubbar representeras av 381 namn, det är ungefär hundra fler än man ställer på benen vid DM. Största trupperna kommer förstås från Gävle OK (102 anmälda) och OK Hammaren (79).

På elitsidan har sju gästrikar fått ta plats. De som vi har anledning att hoppas mest på är juniorduon Anton Tynong och Maria Nordström från Gävle.
På senare år har väl O-ringen inte varit den höjdare för Anton som den var i ungdomsklasserna. Han blev t ex tvåa i H 14 för fem år sedan då 5-dagars gick i Bohuslän. Men att han i sina bästa stunder tillhör svenska eliten i sin åldergrupp vet vi. Bronsmedaljör på långa SM i fjol och under våren har han haft två pallplaceringar i juniorcupen.
Maria blev fyra i både ungdoms-SM och O-ringen förra året då hon fanns i D 16. Nu som förstaårsjunior har det varit svårare att hävda sig, men hon har ändå en fjärdeplats i juniorcupen på meritlistan. Den gången handlade det dock om sprintdistans och det blir betydligt mer orienteringskrävande banor under veckan i Sälen. 

Övriga gästrikar i eliten är:
H 21 (där hela 155 fått plats): Markus Martinelle och Erik Sisell, Gävle samt Fredrik Persson, Hammaren.
H 20: Gustav Nordström, Gävle.
H 18: Jakob Enmark, Gävle.
Den sistnämnde har tävlat flitigt i sommar, liksom hela familjen. Först sprang Enmarks 3-dagars i Idre och sedan 3-dagars på Gotland. Vid den senare tävlingen gick det riktigt bra. Jakob vann H 18 E, pappa Anders blev tvåa i H 45, mamma Elisabeth blev fyra i D 21 E och syrran Moa blev tvåa i D 14. De siktar säkert högt även i Sälen.
Apropå Gotland så trivs även Markus Martinelle där. Han ledde H 21 E efter två dagar, men fick nöja sig med andraplatsen.

Bland namn som vi säkert får återkomma till under veckan ska vi kort förvarna om: 
Ola Johansson, Gävle och Rolf Lundberg, Ödmården, snabba herrar trots att de passerat 50.
Mikael Ingelsson, Ockelbo, som visat bra form i år. Springer H 45. Tyvärr har arrangörerna i år inte hållit ihop distriktens löpare vid delning i två parallellklasser. Det betyder att Micke får möta Gävlegänget med Lasse Jansson i spetsen, men inte brorsan Joakim, som lottats i den andra klassen...
Fredrik Ingelsson, Ockelbo, distriktets bästa ungdom just nu. Är rankad femma i Sverige i H 16. Här har slumpen vid klassdelningen gjort att alla de fem bästa får möta varandra. Det blir intressant.
Kevin Ståhl, Järbo OK:s hopp i H 13.
Hans Aurell, GOK:s Sverigetvåa i H 60 som alltid slåss om segern i sin klass. Men i år har han inte tävlat alls.
Elis Åberg, Storviks konditionsfenomen som är lika rask fast han nu är uppe i H 65. Kan han läsa rätt bland kartkrumelurerna i sluttningarna kring Vasaloppsstarten i Berga, där de två inledande etapperna avgörs, har han en given topplacering.
Gävleveteranerna Allan Haglund (som nu springer sin riktiga klass, H 75, annars brukar han alltid tävla mot de något yngre i H 70) och mångfaldige 5-dagarsvinnaren Tor Korsman i H 80.

Inga tjejer? Jo, vi kan alltid hoppas på:
Marie Åsenlund, Gävle OK, som brukar kunna vara bland de tio bästa, nu i D 55.
Laila Ingelsson, Hammaren och tidigare nämnda Elisabeth Enmark, Gävle, som duellerar i D 40.

Mer läsning

Annons