Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om läktarkramarnas lydiga lakejer

Länsstyrelsen har på rekordtid lyckats utreda att Strömvallens gamla, vackra (jag är inte blind – men jag ser den från utsidan!) läktare är värd en byggnadsminnesförklaring.
Det är faktiskt starkt jobbat, speciellt som den person som egentligen skulle ha gjort utredningen mycket tidigt hamnade i en jävsituation – beroende på ett boende, ja ni förstår var.

Annons

Men länsstyrelsen klarade av att mycket snabbt hitta en ersättare som lyckades komma fram till samma sak som den som inte kunde göra utredningen hade gjort.
Jag säger inte att det är något fel på utredningen – även om man ska komma ihåg att det inte direkt är Guds finger som pekar ut Strömvallen som en unik byggnad.
Jag säger bara att läktarkramarnas lydiga lakejer är många här i stan.

1–0 till folket, triumferar den alltid läsvärda kulturredaktören Bodil Juggas i en artikel i lördagens Arbetarbladet.
Till folket!
Till folket?
Har du läst laguppställningen, Bodil Juggas?
Utan att ägna mig åt några slagningar i den senaste taxeringskalendern tror jag mig kunna konstatera att Folket och Framtiden precis har åkt på en walk over-förlust mot Forntiden.
Om läktarkramarrörelsen med rötterna i Villastadens Villaförening är folket så tillhör jag kultureliten i Gävle.

Och jag vill gärna påpeka en sak: jag tror inte en sekund på att läktarkramarnas egentliga syfte är att rädda Strömvallen som den är. De går bara sina egna ärenden och värnar om sin egen närmiljö.
Strömvallen. Fotboll. Gävles framtid.
Det är inte vår grej. Vi vill ha det som vi alltid har haft det. Lite bättre än andra.

Bodil Juggas argumenterar i sin artikel: "Som om det föreslagna projektet vore Gefle IF:s enda chans att få en vettig, modern arena. Så är det givetvis inte."
Rätt. Naturligtvis inte.
Men att det första beslutet som tas i frågan kring arenaprojektet, som har så många sköna kopplingar mellan idrott, kultur och Gävles framtid, är ett kraftfullt nej är högst olyckligt.
För det bevisar bara min tes att läktarkramarna kanske inte är många, men de är mäktiga och de vet att utttrycka sin makt i slutna rum och korridorer långt borta från den man kallar demokrati. Det som låter som en försynt harkling och ett "...hur går det här då?" bakom en kommunal tjänsteman är lika effektivt som vilket verbalt och fysiskt påtryckningsmedel som helst.
Visst skulle det gå att bygga en ny arena med den gamla, vackra (från utsidan!) Strömvallenläktaren inbäddad på något sätt. Men länsstyrelsens nej till minsta förflyttning av tegelstenskolossen gör att läktarkramarna kan trycka upp nya blanketter för fortsatt blockad mot ett mycket intressant förslag.
Hotell?
Här?
Haha!
Eftersom det här är en sån där vår när det mesta går snett (Brynäs hängde med knapp möda kvar, Sandvikens AIK kollapsade i SM-finalen i bandy och Per Olssons Gefle IF har tappat bort både sitt spel och tänkta poäng), kan jag räkna ut resten.
När kommunen före sommaren presenterar det förslag som är bäst för Strömvallenområdet kommer det troligen att innebära det radikala beslutet att krita om linjerna på konstgräset.
Fast det skulle vara kul att veta vad Folket egentligen tycker?
Eller hur?

Länsstyrelsens expert konstaterar tydligen enligt något regelverk att det är tillåtet att bygga om Strömvallens läktare – på insidan. Medan arkivskåpen bågnar av stolthet över den välsignelsen låter den för mig mest som ett byråkratiskt långfinger rätt upp i Gefle IF:s visioner för området.

Jag är inte vilken vandal som helst förresten, utan vill helst att den gamla läktaren plockas ned, flyttas och sätts upp – så den vackra fasaden mot Kungsbäcksvägen består.

Jag har bara en sista åsikt om den vackra (från utsidan) läktaren: om den nu kulturminnesförklaras – måste verkligen den där hiskeliga reklamskylten med Ahlgrens bilar sitta kvar då?

Men jag är aldrig omöjlig. Jag vill också ha fred på jorden och önskar lycka och välstånd åt alla.
Det är självklart trevligt att folk (inte Folket) blir glada över att ha en gammal stenfossil i sitt närområde.
Ett bra tillfälle att gå man ur villastad för länets samtliga läktarkramare är naturligtvis den här kommande kalkoncuphelgen 16–18 maj. Risken är ju att det annars blir folktomt på Strömvallen när Gefle IF torskade bort sig mot Carlstad United, men istället är det fritt fram för firandet av andra framgångar.
Läktarkramarna kan nog få en alldeles egen sektion under hela helgen, där man kan sitta och bläddra i Vem-är-vem-i-lilla-Gävle och vifta med sina bombastiska banderoller "Gärna ett lag i fotbollsallsvenskan i framtiden – men först en rejäl tegelbyggnad från 1923" rakt in i TV4:s direktsända kameror.
Ska vi säga så?
Det kramas vi på!

Mer läsning

Annons