Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emma Bengtsson vann medeldistansen

/
  • Emma Bengtsson från Årsunda IF segrade i D18E 2 efter en mycket fin insats.

Stortävlingar med hela Sverigeeliten fanns på plats i Dalarna när Swedish Leauges näst sista deltävling och OL touren avgjordes. Det blev flera fina Gästrikeplaceringar i tuffast möjliga konkurrens.

Annons

Sprint och medeldistans i Säter torsdag och fredag och därefter medel och långdistans i Bjursås. Emma Bengtsson, Årsunda IF, segrade i D18E 2 på fredagen efter en mycket fin insats. Över 3620 m inledde Emma lite tveksamt och gjorde ett par bommar till fjärde och femte men sedan gick hon rätt och det räckte till seger med 49 sekunder.

Från sprinten på torsdagen minns vi även Jakob Sjöberg, Gävle OK som, i H14, sällan gör ett dåligt lopp. Nu slutade han fyra av 61 deltagare, endast 39 sekunder från segern. I den yngsta klassen D10 knep IDA Karlsson, Storviks IF femteplatsen.

Till fredagens medeldistans i utkanten av Säter hade Jakob Enmark letat sig. Gävlesonen som numera tävlar för SNO gjorde ett bra lopp och slutade på 20e plats, bara 27 sekunder efter landslagslöparen Gustav Bergman. Bra dag också för gamle klubbkompisen Erik Boman som blev femma i H21E3. Bland ungdomarna fick Eric Hallner, Ockelbo OK ge sig i en sekundstrid. Eric slutade trea, endast en fem sekunder från segern och en sekund från andraplatsen. Ebba Ottosson har i D12 en riktigt tuff klass med många duktiga tjejer. En åttonde plats för Ebba är klart godkänt då ungdomsklasserna den här helgen innehöll många löpare med flera av de allra bästa i Sverige. I de äldre tävlingsklasserna blev det tre Gästrikesegrar. H65 vanns utav Hans Åberg, VAIF, H70 av Elis Åberg Storviks IF och D75 av Doris Wiberg, Gävle OK. Säter hade byggt sin Arena på en idrottsplats och det var i sig en mycket praktisk lösning men det blir ordentligt med minuspoäng på den alldeles för utdragna tävlingsdagen. Barnfamiljer med ett par starttider i olika klasser hade nästan fem timmar mellan starterna och det håller inte på den här nivån.

Sedan flyttade touren till skogarna bortom Bjursås skidbackar. En fantastiskt fin arena med inbjudande terräng. Eliten vilade men det var ändå nästan 2300 starter på lördagens medeldistans. En andraplats för Louise Lindström, OK Hammaren i D16K och en ny tredjeplats för Eric Hallner, Ockelbo OK i H12 var bäst bland ungdomarna.

Avslutningen på söndagen blev en blöt och kall tillställning där Jakob Enmark hade det tufft och fick nöja sig med en 30e plats. Moa Enmark blev 58a i D21E drygt 23 minuter efter täten. Jennie Börjesson Eriksson, Storviks IF verkade trivas. Ett par små bommar inledningsvis men sedan fick hon ordning på karta och kompass och gjorde ett riktigt vasst lopp. En bom till 11:e kontrollen kostade dock drygt minuter men en mycket fin tredjeplats blev det till slut i D18E2 I tuffa H16 gjorde Rasmus Täck ett riktigt bra lopp och slutade nia. Eric Hallner avslutade helgen som tvåa och andraplatser blev det även för Gävle OK trion Elisabeth Enmark i D50, Lasse Jabba Jansson i H50 OC Lillemor Forsberg i D75.

Michael Hallner

Mer läsning

Annons