Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemlighetsmakeri inför stortävling i orientering i Sandviken

/

De avgörande tävlingarna i Swedish Leauge, orienteringens elitserie, kommer att avgöras i Gästrikland nästa vår.
Två av tävlingarna i skogsterräng går söder om Ockelbo. Medan den inledande heta sprinten går i Sandviken – under stort hemlighetsmakeri.

Annons

Därför försöker arrangörerna, det är OK Hammaren och Ockelbo OK i samarbete, lägga locket på så mycket som möjligt kring just sprinten.

Anledningarna till det är flera.

Många orienterare på hög svensk och därför även världsnivå har gått orienteringsgymnasiet i Sandviken har bra koll på omgivningarna av den anledningen.

Men kring just sprint har orienteringseliten sån koll och såna möjligheter att de mest avancerade i förväg kan fundera ut nästan exakt hur banorna kommer att se ut.

– Stadskartorna finns på googlemaps.se, där vem som helst kan fundera över området, säger Björn Ljunggren, orienteringsprofil i distriktet och inblandad i arrangemanget.

– Sedan lägger de pussel via allmän information kring var tävlingscentrum ska ligga, hur långt det är till start och hur långa banorna är.

– Och en del kan faktiskt räkna ut hur banorna kommer att se ut, och förbereda sig på det sättet.

Det låter nästan som lite fusk?

– Nej riktigt så är det inte. Visserligen finns det en ordalydelse i regelverket om att man inte ska ha otillåten fördel – men allt som de tar till sig är ju öppen information.

Lösningen för stadssprinten i Sandviken:

– Vi kommer att hålla igen med sån information som kan utnyttjas, och sedan finns ju lite andra trick också.

Som vadå?

– När VM gick i Trondheim så spärrade man av några gator, något som bara syntes på tävlingskartan.

– Sedan talar vi inte om var exakt tävlingen ska gå heller.

Det så kallade avlysta området, det som inte får beträdas är dock centrala Sandviken och även Sandviks industriområde.

– Mer får du inte vet där. Det är bara att vänta till femte maj i vår.

Sprinten i Sandviken är den första av tre Swedish Leaguetävlingar, och går Kristi himmelsfärd. Lördag går en medeldistans i Ockelbo, söndag är en förkortad långdistans med jaktstart ungefär på samma plats vid Mårtens klack söder om Ockelbo.

Det är den sista av de sju tävlingarna i Swedish league, och helt avgörande.

– Först i mål vinner hela serien. Man räknar ut ett jaktstart-startfält utifrån de tävlandes fyra bästa resultat, berättar Björn Ljunggren.

Ytterligare en tävling går i Gästrikland under torsdag-söndag. Det är en medeldistans i Årsunda, som alltså inte ingår i Swedish league.

Arrangörerna räknar dock med heta startfält. Veckan efter går Tiomila i Falun.

– Därför kan vi nog få en del internationella löpare.

Nivån på de svenska deltagarna är dock bra nog. Damstjärnan Tove Alexandersson från Stora Tuna, och Gustav Bergman, OK Ravinen och Jonas Leandersson, Södertälje är bara några. Samt självklart sprintfantomen Jerker Lysell från Bollnäs.

VM går förresten i Sverige under 2016. På västkusten i Strömstad och Tanum.

Senast Gästrikland hade en större elittävling var SM-tävlingarna 2012, då sprint gick i Gävle med Strömvallen som start- och målplats, långdistans i Lumsheden, medeldistans i Österfärnebo och stafetten i Ockelbo.

Mer läsning

Annons