Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Över 200 orienterare från Gästrikland till O-ringen

/

Höjdpunkten för alla orienterare är O-ringen eller 5-dagars som det heter i folkmun. Arrangemanget, som är ett av världens största idrottsevenemang, drar varje år massor med orienterare från hela världen. Gästrikland är som vanligt väl representerade med löpare i de flesta klasser och grenar.

Annons

I Eliten saknas kanske det direkta toppnamnet i den stenhårda konkurrensen men det är stort att bara kvalificera sig till elitklasserna i det här sammanhanget. Dameliten representeras av Moa Enmark, Gävletjejen som numera tävlar för Göteborg-Majorna. I H21 har vi tre killar med. Jakob Enmark, numera Södertälje Nykvarn OK, Fredrik Ingelsson, Rehns BK och Erik Boman Gävle OK.

– Jag är glad att jag kom med, det var väl gränsfall att jag skulle få en plats, säger Erik som i år testar ett nytt upplägg inför tävlingarna.

– Jag har väl inte gått så bra för mig tidigare år på 5 dagars, i år har jag tränat på rätt hårt ända fram istället för att ta det lugnt,

Syrran Kristin Boman var enda tjej med i D20 men hon har tyvärr tvingats avstå efter att en efterhängsen skada och kör i stället.

– Jag har fått känningar i foten igen när jag försökte trappa upp löpningen och då vill jag inte risker något. Det kommer ett SM senare och då kör jag en öppen bana för att hålla igång, berättar Kristin.

Det finns numera många olika grenar på O-ringen. En som gör ett lappkast i år är Karl-Olov Borg, Ockelbo OK. Många är de 5-dagars han genomfört men i våras råkade han ut för en otäck skada och normalt skulle han inte kunna vara med alls i år.

– Jag cyklar ju en hel del och under ett träningspass där det gick riktigt fort så körde jag på ett väghinder och flög duktigt. Tre brott på bäckenbenet och ett par revbensbrott blev det men det hade ju kunnat bli mycket värre, säger Karl-Olov.

Kryckor i minst två månader och vila en längre tid var beordrat från läkare men vältränade Borg läkte ihop snabbare än så och helt osannolikt står han på startlinjen i Borås.

– Det har gått mycket bättre än vad jag hoppats. Jag har cyklat på lite en del på slutet och känner inget nu så jag kör MTBO (Mountainbikeorientering) istället i år i klassen H60, berättar han.

Han har tidigare tävlat en hel del i skidorientering och ser likheterna med det. Det är tre etapper där den första körs på tisdag och då har H60 drygt 12 km.

– Ja jag tror det är rätt lika, Jag ser fram emot det och det ska bli riktigt kul att prova på MTBO, avslutar Karl-Olov.

AXA-Stafetten för ungdomar 14-16 år inleder, för tionde året i rad, tävlingsveckan med start och mål på Borås Arena. Gästrikland har två lag med och laguppställningar finns här intill.

För de flesta gäller camping och ett stort fält som ska bli bostadsområde är förberett med väg, vatten och el och används i år som campingplats för tusentals husvagnar, husbilar och tält.

Mer läsning

Annons