Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor orienteringsfest skulle kunna komma till Gästrikland

/

O-ringen i Gästrikland om fem år?
I så fall skulle det vara 22 år efter att jättearrangemanget hölls i distriktet med centralort i Gävle.

Annons

Initiativet kommer från Söderhamn, som firar 400-årsjubileum 2020. Sören Calleberg, f d Gävlebo och numera primus motor för många idrottsarrangemang i Söderhamn (senast friidrotts-SM), ligger bakom intresseanmälan som lämnat in till O-ringenbolaget.

I konceptet ingår två tävlingsdagar i norra Gästrikland, tre i södra Hälsingland. Centrum skulle vara Flygstaden.

Planen kom till kännedom vid den årliga föreningsledarträffen för orienteringsklubbarna i Gästrikland, som nyligen hölls i Hagaström. Mottagandet blev dock relativt svalt, trots att evenemanget 1998 var mycket lyckat. Att O-ringen redan avgjorts tre gånger i Söderhamnstrakten trodde man inte skulle bidra till att dra de stora deltagarskarorna.

Annars var det mycket som sågs som positivt vid träffen. En nyhet 2015 var den så kallade Kids-stämpeln som en del tävlingsarrangemang hade. 

– Det fungerade som en varudeklaration på att tävlingen hade anpassats med fokus på barn, ungdomar och deras föräldrar, sa initiativtagaren Håkan Persson från Valbo. På dessa tävlingar var det exempelvis korta gångavstånd och lämplig terräng för nybörjarbanor. Syftet är att öka tillgängligheten och göra sporten mer attraktiv för förstagångsbesökare.

Totalt gjordes 4 123 starter vid tävlingar i distriktet under 2015. Nästa år blir det troligen fler då Gästrikland under fyra intensiva majdagar får besök av världseliten som ska tävla i Swedish League. Dessa tävlingar brukar även dra till sig många "vanliga" stigfinnare från hela landet.

Träffen innehöll av även en prisutdelning där Skogsflickorna skulle belöna Årets damjunior i distriktet. Nu blev det inte en, utan två, eftersom tvillingarna Johanna och Jennie Börjesson-Eriksson från Storviks IF "gör allting lika". 

Oväntat nog kom de inte in på orienteringsgymnasiet i Sandviken, men Torsåkerstjejerna går i stället hästlinjen på Realgymnasiet i Gävle. Utvecklingen inom skogssporten har dock galopperat för de löpstarka systrarna. Nyligen fyllda 17 år har de redan etablerat sig i toppen på damsidan i Gästrikland.

Mer läsning

Annons