Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Syskonen Silver två av rekordmånga starter på MTB-OL

Folk nästintill vallfärdade för att prova MTB-orienteringen på Rörbäcksnäsanläggningen ett par mil utanför Sälenfjället. Två av dom var syskonparet Felix och Elvira Silver.

Annons

Det blev storslam för MTB-orienteringen under O-ringen som under onsdagen körde den tredje, och sista, etappen. På förhand hade man i bästa fall räknat med drygt 4-500 startande. När sporten kom i kontakt med den otroligt nöjda tävlingsledaren, Annika Engström, hade man dubblat de beräknade siffrorna.

– Det har varit så otroligt mycket folk. Lång över våra förväntningar. Nu har visserligen alla inte kommit i mål än men dom säger att vi haft över 1000 startande. Förra året hade vi 320 starter så det är en klart ökning, säger Engström.

Anstormningen av cyklister bidrog till viss köbildning, att kartsställ och stämpelpinnar tog slut. Via högtalarsystemet ropade man ut att deltagarna gärna fick återlämna lånade cyklar så snabbt som möjligt för att kunna hyras ut till nya, pigga cyklister. Stämningen var trots detta väldigt god – i sann orienteraranda.

Fotorienterarna och syskonen Felix och Elvira Silver från Gävle var två av drygt 1000 som testade Rörbäcksnäslederna under onsdagen, där brorsan faktiskt placerade sig på en andra plats av de elva starande i tävlingsgruppen H14.

– Det är ganska nytt för mig med MTB-orientering. Jag har kört en tävling innan och sen de här tre etapperna på O-ringen. Största missen var att jag tappade kartan där jag förlorade någon minut men annars gick det bra. Jag skulle kunna tänka mig att börja tävla med i det här nu. Det är nästan roligare än vanlig orientering, säger lillbrorsan Felix.

– Det är ju roligt men lite lättare än vanlig orientering. Man behöver ju inte ta ut någon kompassriktning efter som du bara får åka på stigarna och inte gena över marker, fyller storasystern Elvira i.

Felix och Elvira Silver. Här med mamma Ulrika – även hon påväg mot start i MTB-OL

Succén och dubbleringen vad gäller den beräknade startuppskattningen tror tävlingsledaren Annika Engström beror på ett antal faktorer.

–Rörbäcksnäs har verkligen jättefin terräng och fina leder, kanske mer känt inom cykeltretsar. Det i kombination med fint väder och att området är välbesökt verkar ha bidragit till att så många tog sig hit. Cykling är en grej som går bra och fortsätter att komma stort, om du frågar mig.

Mer läsning

Annons